Bu cevap, konu sahibi tarafından kabul edilebilir bir cevap olarak işaretlendi.
Açılın ben geldim
15 yıldan fazladır kendi alan adlarım için mail sunucusu kullanıyorum.
Kıçı kırık adım soyadımın olduğu 3 domain bir de nickim için 1 domain toplam 4 domain.
Öncelikle mail sunucusu ile uğraşmak ciddi bir dert, zamanında yandex denedim outlook denedim g suite (gmail) denedim, en verimlisi google oldu ama pahalı.
Bir dönem sürekli (2016 - 2018 2 yıl) çok bedavaya sürekli offer gönderdiği için google kullandım ama sonra vermedi ve yukarıda söylediğim gibi pahalı.
Neredeyse 20 yıla yakın zamandır VPS/VDS kullanıyorum, son çalıştığım firma ile 1 yılı aşkın bir süredir devam ediyorum + önümüzde ki yıl Ağustos'a kadar ödeme yaptım.
Sunucu özelliklerim 10 core cpu + 16 ram + 130 nvme + 5 (toplamda 6) IP adresi.
Şimdi gelelim bu iş niye basit değil ve yoruyor kısmına:
1- IP adresleriniz temiz olmak zorunda.
2- Sıralı IP ihtiyacınız var ki blokta sorun olursa kolayca açtırabilin.
3- Üst düzey olmasa bile okuduğunu anlayıp yorumlayacak + yabancı kaynakları takip edecek kadar İngilizce dil ihtiyacınız var.
4- Yine üst düzey olmasa bile kimseye muhtaç kalmadan neyin ne olduğunu bilerek Linux dağıtımları kurmanız gerekiyor.
Örneğin repo updateleri, gereksiz servislerin kaldırılması, ağ ayarları (dns/ip vs), confların yönetimi gibi konuları minimum düzeyde ssh/konsol üzerinden yapabilmelisiniz.
5- SMTP/POP3/IMAP nedir bilmeniz gerekiyor, en ince ayarına kadar adam akıllı yapabilmelisiniz.
6- 587 neden 587, 110-25 nedir?
7- DMARC/DKIM/SPF'i adam akıllı yalamış yutmuş olmanız lazım.
8- SpamAssasin nasıl kurulur, konfigure edilir, spam listler nasıl uygulanır, skor nedir vb bilmeniz gerekiyor.
9 - DNS nasıl yönetilir, TXT nedir, neye yarar nerede kullanılır bilmeniz gerekiyor.
10- Google Postmaster Tools biliyor musunuz?
11- Yetmedi Outlook (Hotmail) için ayarları?
12- Biter mi hiç, SSL desem?
13- Ya HELO! ?
14- ......
Liste böyle uzar gider, dedim ya ben kıçı kırık 4 alan adı spama düşmesin, mail atıldığında gelsin, sunucumdan yayın yapılmasın (spam gönderimesin) gibi çok basit bir hotmail den alacağım ...@hotmail.com mail adresi yerine kendi mailimi kullanmak için bunlarla 10 yıldan fazladır cebelleşiyorum. Epi topu ayda 5 mail ben atarım, 10 mail gelirse gelir (toplam 4 alan adı için).
Gerçekten mail sunucusu kurmak, ayarlamak, düzenli takip etmek, patlarsa yedek sunucu üzerinden devam etmesi için ayarlamak vs uzun uzadıya ve zor işler.
Keyif aldığım ve artık gözüm kapalı yapabildiğim için dert olmamakla birlikte sunucum 1 yıla yakındır son yaptığım ayarlarda, açık, çalışır ve sorunsuz durumda.
Buna rağmen halen spam listelerini kontrol ediyorum, gidip düzenli olarak www yayını dahi olmayan sitelerim için bildirim yapıyorum.
Ben sizin anlattığınız kadar kolay olmadığını + emin olun her attığınız mailin %100 başarılı olmadığını çok net biliyorum.
Fakat böyle başladı hikayem, yavaş yavaş yıllar içinde kendinizi geliştirirsiniz ama söylediklerinizin doğru olduğunu da düşünmüyorum, iddianız bu yöndeyse bir tracer koyup yapalım gerçekten attığınız her mail gidiyor mu? Gitmesi bir köşeye INBOX'a gidiyor mu
Yoksa bir hosting alın reseller falan 100 liraya oradan da halledebilirsiniz illa sunucu almanıza gerek de yoktu.