Merhaba,
Görece basite indirgeyerek bir analoji ile anlatmak gerekirse, teknik direktör ve sahadaki takım olarak da bakılabilir meseleye. Aynı takımdaki oyuncular birbirine saha içinde "hay senin atacağın topa basayım" demezler, fevkalade çekişmezler kendi aralarında zira saha kenarında ses tellerini koparıp atarcasına, maksadı galibiyetle sonuçlanan iyi futbol anlayışını şiar edinmiş bir hoca vardır ve farkındadırlar. Hal böyle olunca, makam ve mevki fark etmeksizin, yönetimi istikrasız olan, yönetici ve taktiksel hatalar barındıran bir yönetim şekli de böyle sonuçların var olmasına sebep olabilir.
Konuyu toplumsal ve bireysel olarak ele alırsak;
1- Artık milletlerin, toplumların bile birbirine tahammülü kalmadığını söylemek pek de yanlış olmaz zannediyorum. Bu dönüşen ve değişen zamanın ve etik değerlerin bilerek ya da sehven örtüşememesinden kaynaklanmaktadır ki hem tümden gelimsel hem de tümevarımsal olarak birey ve toplum etkileşimine zorunlulukla dokunmaktadır.
2- Yine değişen zamanda insanların her şeyi bildiklerini zannetmesi tabii zira bilgiye ulaşmak artık yapay zekaların da hayatımıza girmesi itibarıyla oldukça kolay hale geldi. Hiç bilmediğim fikrim olmayan bir konuyu, hemen yeni sekmede şuracıktan yapay zekaya sorarak bilmişlik taslamak gibi bir avantajım var artık.
3- Ticari ahlak ve hijyen konusunu farklı değerlendirmek zannediyorum yerinde olur zira bilenlerimiz bilirler ki; 1990'lardan beri Uğur Dündar bu tip iş yerleriyle savaşmaya adamıştır uzunca bir dönemini. Bunu da yine konunun başındaki taktiksel yönetim hatalarına bağlamak yerinde olabilir.
4- "Hizmet sektöründe siz bir işi "yapmak zorundasınız" diye karşı tarafı çalıştırırsanız" dan ziyade zaten iş sözleşmesini imzalamış çalışanın her şeyden önce kendisine "yapmak durumundayım" telkinini vermesi de bakılması ve incelenmesi gereken bir durum olabilir. Zamanında Ekşi'de "Nasa'da Çalışan Türk Olmak" diye bir başlık vardı ve bir üye "Patron içeri girince Facebook'u kapatıp uzayı açmak" diye yorumlamıştı. Yine bu açıdan sadece ülkemizde değil tüm dünyada da iş sözleşmesine pek de sadık olmayan işveren - işçi örneklerini gözlemlemek gayet mümkündür.
Bütün bunlar da perspektifi ve ufku genişletmek açısından konuya belki faydalı olabilir.
Dost sevgilerimle,
Akademia