Cirodan %20 diye bir dünya yok arkadaşlar, kim verir cirodan %20 ?
55m ciro için zaten reklama 2.2m harcanmış %20 de arkadaşa verirlerse 11milyonda oradan gidecek 55m cironun 13.2 milyonu gitmiş olacak. Bu da cironun %24ünün gideceği anlamına geliyor. Bu şirketin personel maliyeti ( ki yıllık sgk vs dahil yıllık yaklaşık 1 milyon sadece size ödüyorlar söylediğinize göre ) , işletme maliyeti, vergisi algısı vs de işin içine girdiğinde işletme muhtemelen zarar yazar.
Reklam işlerinde reklam bütçesinden komisyon alınır. Bunu da genelde reklam bütçesinin %20 si kadarını talep ederler. Yani geçen yıl 2,2 milyon harcamışsınız, bunun için 440000 TL gibi bir hizmet ücreti talep edebilirsiniz ki sizin maaş + sgk gideriniz yıllık bunun 2,5 katı. Bu yıl ise aylık 440k demişsiniz yıllık yaklaşık 5,5m yapar, sizin minimum gelirinizin bu hesapta yıllık 1,1m olması lazım.
Sizin iyi dönüşümler elde etmeniz, farklı kişilerin yapması gereken işleri de yapmanız göz önüne alındığında yıllık gelirinizi 1,5 seviyelerine çekmeniz kabul edilebilir, 2m seviyelerine çekmeniz ise tatmin edici olacaktır.
Yapabileceğiniz en iyi anlaşma Maaş + cirodan %1 komisyon olur. ( Ki bunda da belli şartlar olur, dönüşümleri belli oranda korumanız durumunda geçerli olacaktır ) Bu şartlar altında da 50k maaşa devam etseniz bile cirodan %1i kabul ettirmeniz durumunda ( Geçen seneki dönüşüm oranınızı koruyacağınızı varsayarak hesaplıyorum )
5,5m ciro * 12 = 115m ciro yapar, bu cironun %1ini alırsanız 1,1m prim alırsınız, 600k da maaşınız ile birlikte 1,7m yıllık gelire ulaşırsınız. Sgknız vs de dahil edilirse karlı bir iş olur sizin için. ( Burada biraz pazarlık vs maaşınızı da arttırmaya çalışmanızı tavsiye ederim )
Ha ben maaşlı çalışmayacağım başka yerlere de hizmet vermek istiyorum derseniz de firmaya reklam bütçesinin %20 si kadar hizmet bedeliyle dışarıdan hizmet sunmayı teklif edebilirsiniz. Fakat bu senaryoda muhtemelen şirket kurup fatura kesmeniz gerekecek çeşitli giderleriniz oluşacak.