Son zamanlarda çok popülerleşen "ghost kitchen" ya da "hayalet mutfak" iş modelini araştırın. Ghost kitchen, fiziksel bir restoran olmadan sadece paket servis ve online siparişler için yemek hazırlayan bir iş modeli.

Pandemiyle birlikte insanların evden sipariş alışkanlıkları artınca bu iş modeli bayağı ilgi görmeye başladı. Amerika'da bir süredir var olan bu trend, şimdi Türkiye'de de yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Ben de bu sektöre girmeden önce bir sürü araştırma yaptım. İstanbul'da bir kaç ghost kitchen işleten bir işletme de gördüm. Farklı illere yayılmaya başlamıştı. İşin içine girince bazı gerçekler daha net anlaşılıyor.

Avantajlar:
  • Düşük maliyetle başlama imkanı
  • Birden fazla marka yaratabilme
  • Konum avantajı
  • Veri bazlı çalışma
Dezavantajlar:
  • Marka bilinirliği sorunu
  • Platform bağımlılığı
  • Sipariş trafiğini yönetmek
  • Teslimat kalitesi
İşletme ruhsatı, gıda üretim izni, vergi levhası vs. normal bir restorandan farklı değil. Belediyenin denetimlerine tabi oluyorsunuz. Ama fiziksel bir salon olmadığı için bazı izinlerde kolaylık olabiliyor. Örneğin Antalya Muratpaşa belediyesinin bu tarz bir işletme için şartları bunlar: https://muratpasa-bld.gov.tr/Uploads..._evraklar.docx
Hatta dükkan kiralamadan evinizden de bu işi yapabilirsiniz. Onun için apartman sakinlerinden imza toplamanız gerekiyor. Ayrıca mutfağınıza havalandırma ve baca takmanız gerekiyor. Maliyeti apartman yüksekliğine ve pişireceğiniz ürünlere göre değişir.

Örnek:

Bu tarz iş yapmayı düşünen ya da yapanlar için dikkat edilmesi gerekenler:
  • Başlamadan önce mutlaka pazar araştırması yapın
  • Menünüzü teslimat sürecinde kalitesini koruyacak yemeklerden oluşturun
  • Sosyal medyayı aktif kullanın (bu işin olmazsa olmazı)
  • Ambalaj ve paketlemeye önem verin
  • Müşteri yorumlarını ciddiye alın
  • Örneğin ben memnun kalmayan müşterilerime her hizmetim için tam para iadesi yaparım
Türkiye'de hala çok bakir bir alan. İyi bir konsept ve doğru stratejilerle başarılı olma potansiyeli yüksek. Ben şu ana kadar memnunum açıkçası.

Reddit'de bir tartışmada okudum. Amerika'da işlek bir caddenin köşesinde pizza restoranı işleten biri bazen dükkanda hiç iş olmadığından ama paket servisinin hep güzel olduğundan yakınıyor: Restoran maliyetine hiç girmeseydim, sadece paket servis ile hizmet verseydim şu an çok daha fazla para kazanacaktım. Ancak dükkanın işleri bazen kötü gittiği için ucu ucuna gidiyoruz.