Yaşını bilmiyorum eğer gençsen hızlı öğrenirsin ama yaşın ilerlemişse durum daha zor.

Yazılımı para kazanmka için mi öğrenmeye çalışıyorsun yoksa hobi mi ?
Eğer profesyonel olarak yapmayı düşünüyorsan. Paran varsa birebir eğitim satın al. Yoksa youtube udemy vb. eğitim bulup başlayabilrisin.
Hobi olarak yapacaksan youtube sana yeter.

Yazılım dünyasını kısaca özetlemek gerekirse. Yazdığım yazılarda istisnalar hariçtir.
  1. Sevmezssen yapılacak iş değil.
    Sevdiğiniz meyveyi bile çok yediğiniz zaman mideniz bulanır. Aynı kodları defa defa yazacaksınız. Bazen robot gibi çok fazla kopyala yapıştır yapacaksanız ve gına gelecek. Mide bulantıalrın oalcak. Gözde batmalar olacak. Bulanık görmeye başalyacan vs. En kötülerinden biri üstüne düşünemen gerektiği. madde madde al yap olsa gene yapacağın belli maddeler belli ama bir de üstüne düşünmen gerekiyor çok kötü. O gün kafan yerinde değilse gram kod yazaman.
  2. Bu sektörü kolay para gördükleri için ucuz iş yapan lamer lerle dolu.
    Yazılımcıyım yan iş olarak da taksicilik yapıyorum diyeni gördüm. Halbuki taksici. Bu ve benzeri tipler sürekli olarak piyasa düşürüyorlar. Çok müşteri geldi bana bu şekilde almış işi yapamamış. Bin bir türlüde bahaneler uydurmuş. Bir tanesi müşterime Siz benim üstüme çok geliyorsunuz piskolojim bozuldu yapamayacam demiş.
  3. Komisyoncular.
    bunlar hiçbirşeyden anlamazlar anlıyoruz havasıyla ortalıkta gezinip insanlardan aldıkları işleri yazılımcıya yaptırarak arada para yer. Asla senin müşteriyle irtibat kurmana izin vermez. Kendisi de bi halt anlamadığından arada yazışmaları aktarırıken bir dünya sıkıntı yaşanır. Derdini analtıp da müşterinin derdini anlayana kadar ömrün gider. Tabi bunu ücret olarak ta yansıtaman. Arada yaşadığın zaman kaybında proje bitirirsin.
  4. Yazılımdan anlamayan müşteri tipi.
    Yazılımdan anlamadıkalrı için herşeyi 2 satırla halledebildiğimizi düşünüyorlar. Buraya bunu eklesek olmazmı dediği şey 5 tabloyla ilişkili. 10 sayfada düzenleme yapman lazım. Olur yaparız diyorsun 15 dk son tekrar yazıyor yaptın mı diye.
    Bunlarla iş hakkında detaylıca konuşman lazım yoksa ciddi sıkıntıalr çıkıyor.
  5. Parasız müşteri.
    Bu müşteriler herşeyi en ucuza halletemye çalışır. Bir şey istiyor mesala anlatıyrson bu olacak bunalr olacak. 3 gün sürer vb. 3 günlük para çıkartıyorsun. Ya buraya biz sadece bir alan koysak olmazmı diyor. Defa defa aynı konularu tartışıp duruyorsun sinirlenip gerildiğin bir tarafa harcadığın zaman bir tarafa. Ve yine aynı tipler proje isterler toplantı üstüne toplantı yaaprsın. 6. toplantıyı yapmışsındır artık ve dersin ki tamam yaptıracakalr. Bir daha aramazlar seni. yazarsın geri dönüş yapmazlar. Israrlar iletişime geçmeye çalıştıpında da biz projeden vazgeçtik yada bütçeimizi aşıyor gibi cevap alırsın. Ben ortalama ne kadar tutacağını ilk toplantıda söylemişim benle neden 6 toplantı yapıyorsun. Hep zaman kaybı.
  6. Tingöz müşteri.
    Bunun parası var yok farketmez hertürlü para vermeme deridn de. Kırk dereden su getirir az para vermemk için. Bir iş için görüşürsün örnek bu kadar saat bu kadar ücret dersin. Senle dalga geçer gibi 10 dk lık işe ne çok para istiyon der. Seni kötüler beceresizlikle suçlar Ben yaparımda vaktim yok der. 10 dk lık iş için vakti yokmuş yersen.
  7. Kendi bildiğini sana yaptırmaya çalışan müşteri.
    Müşteri zannederki kendi kafasındaki en doğru ve onu uygularsa en güzel o şekilde olacak. Halbuki o iş öyle olmuyor.Tecrübelerime göre anlatıyorum teoride mantıklı gelebilir ama pratikde böyle olmaz. İlla kendi istediklerini yaptırıyorlar sonra olmayınca da geri değiştittiriyorlar. Her değişim bana külfet bunu anlatamıyorsun müşteriye. Genelde müşteriye soruyorum hussusi oalrak adım adım sizin isteğinize göre mi gideceğiz yoksa bana ne istediğinizi anlatacaksanız ben anahtar teslim mi verecem. Genelde adım adımı tercih etmeye çalışıyorlar zannediyorlar ki ipler onların elinde olacak istedikleri gibi en iyi şekilde çıkacak. Ama öyle olmuyor proje hem daha uzun sürede çıkıyor hem sürekli müdahale edip değiştirttikleri için kod çorbaya dönüyor.
    Geçenlerde bir müşterimde yaşadım bunu mesala. Kendisi iyi insan sadece kendi kafasındakini doğru sanıyor. Bir kaç şey yaptım istemedi değiştirtti bana sonra döndü onları böyle yapsak daha iyi olcak vb dedi. Ben dedim bunları size yaptım bana değiştirttiniz şimdi geri istiyorsunuz dedim. En son tamam sen bildiğim gibi yap. En son baakrız sıkıntı çıakrsa konuşuruz üstüne dedi. Şaun ben kendibildiğim gibi yapıyorum.
  8. Dolandırıcılar.
    Anlatmaya gerek yok her işte var.
Burda yazdığım zaman kayıplarının hepsi senin için para kaybı demek bunu unutma. İş yaparak geçireceğin zamanı müşteriyle konuşarak geçirirsen para kazanaman.
Burda yazdıkalrım tabi daha çok freelancerlar için geçerli. Bir iş yerinde çalışmayı düşünürsen yüksek maaşla başlamayacağına eminol. Tabi yüksek bir başarı gösterirsen o ayrı.

Genelde herkes çalışırım öğrenirim kodlar para kazanırım mantığıyla bakar ama o iş o kadar kolay değil. Çalışıp öğrenme süreci gerçekten meşaketli. Günümüzde tek dil bilmek maalesef yetmiyor. Frontend (Tasarım kodlama) öğreneceksen html css ile iş bitmiyor. Css tarafında Boostrap var Talwind var vs. Sonra js öğrenmen lazım. Js ile iş bittimi hayır arkasından js frameworkler var. Onların en az birini öğrenmen lazım.
Eğer freelancer çalışacaksan. iş çok daha büyüyor. Çünkü müşteri herşeyi senden bekliyor.
Seo, Backend, veritabani, Api ler, Google tek başına ayrı bir dünya zaten. Apileri ile olsun çeşitli yazılımları ile olsun. git hub vb. bilmen gerekiyor.
İngilizce bilmen gerekiyor. Çünkü türkçe kaynak az. Özelliklede yeni bir sürüm çıktığında bunun kaynağını sadece ingilzice bulursun.
Kaynak okumayı bile öğrenmen gerekiyor. O bile öğrenme isteyen birşey. Çünkü onunda bir yapısı var adamlar sana kankanla sohebt eder gibi analtmıyorlar. Dilekçe yazma, hukuk vb düşünebilirsin. Mahkemede yargıç türkçe konuşuyor ama ne dediğini bir avukat anlayabiliyor.

Yazılımlar sürekli güncellenir. Bunu takip etmen gerekiyor. Ben laravel de 10 da bir projeye başladım bittiğinde Laravel 12 çıkmıştı. Gerisini sen düşün.
Bunları takip etmek için zaman gerekiyor. Neler değişmiş öğrenecen en yenilikler gelmiş öğrencen vs. Tüm bunlar zaman demek ve senin günlük ayırabileceğin zaman belli. Bir süre sonra eşine çocuğuna zaman ayıramamaya başlıyorsun.
Günün her saati 7-24 yazıyorlar bana mesala gece 3 ten tutta pazar sabahına kadar.Hızlı cevap verip sorunlarnı hızlı müdahale istiyorlar. Bu herzaman mümkün olmuyor ama müşteri kaybetmemek için. Ailenle geçireceğin pazar gününü bilgisayar başında geçirirsin.

Tabiki güzel müşteriler de var. Onlara selam olsun.
İşin ortasında para sıkışıklığındna borç istediğim müşteriler de olmuştur. Elimde acil bir iş var senin işi bir kaç gün bekletsem dediğim müşteride olmuştur. Hiç acelesi yok yaptığın zaman yazarsın acele etme diyeni de olmuştur.
Kolaylık olsun diye istersen hazır script alalım sadece düzenlemesini yap sıfırdan uğraşma diyenide olmuştur.
İş biraz ilerledikten sonra ben demeden biraz para göndereyim mi diyenide oldu. Para lazım dedim diye gecenin bi vakti kalkıp bankamatiğe gidenide oldu. Tabi bu müşterilerimin yeri bende ayrı.

Genel olarak karşılaşabilecceğin şeyleri yazmaya çalıştım.