Hadi tam incelememi yapayım şimdi ilk baş gonaftan bilgi alalım almanlarla beraber afad ile yürütülen büyük marmara depremini yakından inceleyen proje
https://www.gonaf-network.org/
Güncel yaşadıgımız deprem 26 Eylül 2019 tarhinde 5.8 deprem üretti şimdi (23.04.2025) 6.2 lik bir deprem üretti bu fayı biraz inceleyelim bize ne anlatıyor
Mavi ile gördüğünüz fay üzerinde gerçekleşti bu depremler bu faya creeping deniyor
Yani anlıyacağımız üzere bu fay çok fazla direnç göstermeyen kilitlenmeyen bir faydır ama bu büyük bir deprem üretmeyeceği anlamıına gelmez şimdi
Nurcan Meral Özel (bknz google) koordinatörlüğünde Cenk Yaltırak tarafından yapılan 42 ay süren alınan tarihsel geçmiş verilerinden o faya detaylı bakalım.
KAYNAK
şimdi deprem sıralamasına bakarsanız çok nadir bir şekilde sıralamayı atlama yapmış.
creeping fayının geçmişte büyük deprem ürettiği bariz şekilde gözüküyor, ama çok fazla kilitlenme olmadığı için bu 2 depremin ben öncü deprem olduğu kanaatindeyim (benim fikrim yorumum) asıl depreminde yıl bazında bu fayda çok uzun değil hadi diyelim 10 yıl(ki bence okadar bile değil sadece varsayımdır) 2035 de bu fayın büyük deprem ürettiğini düşünelim ama tarihsel olarak sıralamasını hiç atlamamış buda beklenen büyük depremin b fayında bu faydan erken olacagını gösteriyor buda önümüzdeki 10-15 yıl içinde istanbul 2 büyük deprem yaşayacağını düşünüyorum.