Bilgiler için teşekkürler bunların çoğunu yaptım. Sadece şunu merak ediyorum.
Domain Değişikliği Aracı (Change of Address Tool) kullanıldı mı? Google, eski domaine girildiğinde bu aracın kullanıldığını görmek ister. Demişsiniz buna neden gerek var tam anlamadım. Çünkü yeni domainin gmail adreside farklı mülkte doğal olarak yeni bir mülk ekleniyor webmaster tools tarafına. Ayrıca eski domaini mülk olarak webmaster tools tarafından kaldırdım.
Websitesinin panelinde eski domaine ait tüm ürünler içerikler sayfalar zaten silindi. Geri kalan eski domaine ait yerler yeni domain ile güncellendi.
"Domain Değişikliği Aracı (Change of Address Tool) kullanıldı mı? Google, eski domaine girildiğinde bu aracın kullanıldığını görmek ister." Buna halen gerek var mı?
Change of Address Tool” neden önemli?
Google Search Console’daki “
Adres Değişikliği Aracı” (Change of Address Tool), Google’a “
ben bu domaini tamamen başka bir domaine taşıdım” demenin resmi yoludur.
Bu araç sayesinde Google şunu anlar:
- Eski domain artık kullanılmıyor,
- Tüm sayfalar kalıcı olarak (301) yeni domaine yönlendirildi,
- Sıralama, otorite ve geçmiş bağlantılar yeni domaine aktarılmalı.
Eski domaini Search Console’dan silmek, bu bildirimi yapmadığınız sürece Google açısından taşıma yapılmamış gibi algılanabilir.
Sizin durum özelinde:
Eski domaini Search Console’dan kaldırmışsınız.
Yeni domaini farklı bir Google hesabıyla eklemişsiniz.
Eski içerikleri zaten sildiniz.
Bu durumda “Change of Address Tool” kullanamazsınız çünkü: - Eski domainin Search Console erişimi artık sizde değil.
- Google bu domaini tanımıyor çünkü mülk olarak silinmiş.
Bu durumda ne olur?
Google otomatik olarak yönlendirmeleri ve domain geçişini bir süre sonra kendi algılar. Ama bu gecikmeli ve bazen eksik gerçekleşebilir. Yani bu sizin yaşadığınız gibi haftalarca süren indekslenme gecikmeleri ortaya çıkabilir.
Ne yapılabilir?
- Eski domaini tekrar Search Console’a ekleyin (HTML dosyası ya da DNS kaydı ile).
- Eski domainde 301 yönlendirmeler varsa hemen "Change of Address Tool" kullanın.
- Yönlendirme yoksa bile, taşımanın resmi bildirimi için bu aracı kullanmanız halen fayda sağlar.