>> Öyle bir anlatıyor ki kendini, bıraksak oturup React'ı 10 saatte yeniden yazacak. Fakat iki tane bileşeni ancak hazırlayabildi
Size bu konuda kesinlikle katılıyorum kendini iyi pazarlayan copy/paste yazılımcılar çok fazla olduğu için sektörde işi bilenlerinde önüne geçiyorlar.
>> Kalifiye ve gerçekten donanımlı, altyapıdan yetişen kimse yok.
Buna tam olarak katılmıyorum hocam kendimde iş arayışındayım çocukluğumdan beri kendimi geliştiriyorum şuan işi bilen bilmeyen herkes ilanlara saldırdığı içinde elemeler ve görüşmeye çağırılanlarda saman çöpleri mutlaka oluyor. Daralmanın ana sebebi iş verenlerin bu düşünceye kapılması olabilir çünkü kalifiye elemanların bu şekilde kendini yağlayıp ballama durumu olmuyor insan psikolojisi durumu
Daralmanın en büyük nedeni, insanların yapay zeka sayesinde ortalıkta yazılımcı, tasarımcı ve daha birçok sektörde profesyonel hizmet verdiğini lanse etmesi ile alakalı. İnsanlar artık "Ne var bunda, oturdukları yerden kopyala yapıştır yapıyorlar, sonra oldu bitti, dünya para kazanıyorlar" diye diye bu sektörün içerisine girdi. Zamanında hiç harcama yapmadan, küçük bütçelere bile "Firmayım, kurumsalım" diye gezen arkadaşlarla doldu. Sonra da mükellef gibi platformlar çıktı ve insanların şirket kurma süreçleri kolaylaştı.
Bir bakıma iyi olan bir şey, öbür yandan sektörde gereksiz bir kalabalık yarattı. Yani bakkal gibi bir şey oldu; önüne gelen ajans sahibi, önüne gelen teknoloji şirketi, önüne gelen yazılımcı oldu. Sonuç olarak da bütün bunlar birleştiğinde ortaya çıkan ürün eseri bellidir. Bu daha iyi günler; çeşme akarken dolduranlar ayakta kalacak, geri kalan tüm firmalar ve kişiler batacak. Bu, yapay zeka, kalitesiz hizmet ve daha birçok konu nedeni ile olacak. Çünkü bir işi yapıyorsan ve bu işte kalifiye değilsen, yapma kardeşim o işi. Bu lafım sadece laf olsun diye, iş görülsün diye iş yapanlara. Sektördeki fiyatları da alt üst ettiler. 100.000 ₺'lik işlere 10.000 ₺ diyenleri de gördük. Neler neler gördük; yani 300 ₺'ye site kuranlar var hâlâ. Bu, sektördeki daralmanın en büyük nedenidir.
Bir de yapay zeka çıktığından beri şu kafa oluştu: "Ya yapay zeka ile bizim çocuk da yapar." Sonra işte görüyoruz her yerde veri sızıntısı haberlerini ve arkasında çöplük ve karmaşa olan yazılımları. 10 katı, 20 katı masraf yapmak zorunda kalıyorlar. Diye diye uzar gider bu konu.
Uzun lafın kısası, yapay zekâya güvenip iş yapanlar; "Bu işte ne var, yapay zekâ ile kopyala yapıştır, ben de yaparım" diyenler; 100.000 ₺'lik işi 10.000 ₺'ye yapanlar piyasadan kaybolana kadar bu devran böyle gider. Ve sadece güçlü olanlar ayakta kalır.
Ek olarak, şu platform üzerinden yazılım üzerine ticaret yapıp dolandırılmadım diyen bir kişiyi görmedim. Herkesin yakındığı tek bir konu var: "İşi verdik, ödemeyi yaptık, dolandırıldık, telefonlara cevap vermiyor." Kardeşim, 100.000 ₺'lik işi 40.000 ₺'ye gidip ne olduğu belli olmayan birine yaptırırsan, öyle ortada kalırsın. He, alıyorlar; sağ olsun R10 yönetimi bu konuda elinden geleni yapıyor. Ama mağduriyet de bir o kadar fazla. Onlar da bir yere kadar yönetebilir ve sürece müdahale edebilirler.
Her teklif verenin işi yapabileceğini veya işi yapmak için teklif verdiğini sanıyor insanlar. Halbuki, o işi yapabilecek kişi sayısı platformda bir elin parmağını geçmez. Ticareti yavaşlatan, daraltmaya zorlayan çok fazla olay var. Kısacası, sektöre yeni bir kan, yeni bir can lazım. Başka türlü büyükler kalacak, gerisi yok olacak.