Takdir ediyorum sizi.

Sadece naçizane bir öneri sunmak isterim. Enternasyonal bir adım atmak için Türkçe + Yabancı birleşimlerden domain türetmemeye dikkat edin. Aldığınız domain'lerin bütün uzantılarını almayın, com'u size yeter. Diğer uzantılarda taklitler varlığını sürdürsün, sizi yüceltsin. Eğer galaktik bir proje oluşturacak olursanız mutlaka marka ve patent tescilini yaptırın. "Lan bugün ekmeğin kaç kalori olduğuna dair uygulama yaptım. Hemen bir marka + patent patlatayım" dersen el elde baş başta kalır, mabadının üstüne oturursun. O sebeple seyir halinde gitmek her zaman yeğdir. Uzantılar önemsizdir, marka ve patent önemlidir.

Misal İngiltere'de whatisthis.co.uk tercih ediliyor diyelim. Almanya'da ichliebedich.de tercih edilirken ich-liebe-dich şeklinde tireli kullanım da yüksek oranda tercih edilir. Ama Türkiye'de öyle ayran içip de küsmüşüz gibi araya giren tireydi, ünlemdi gibi alan adlarını hiç sevmeyiz. Ama nedense Türkiye'de de Türkçe + İngilizce şeklinde Türklish, Türkeng, Türking, Türkliz vb. adını sen koy şeklinde tercihler de yapılabiliyor. Bu tarz yaklaşımlar pek uzun vadeli gitmiyor ama. O sebeple kültürel tercihleri de öğrenip, göz ardı etmemek lazımdır.

Yerli malı, yurdun malı takılacaksanız Türkçe'de anlam ifade etmeyen hatta Amerika'da bile anlam ifade etmeyen Elon Musk'ın çocuğuna verdiği isim gibi isimler kullanmaktan kaçının. Her şey X Æ A-12 gibi karmaşık olmasa bile XWQ diye de bir şey olmasına da gerek yok. Müşteriniz daha malın adını ifade edemiyorken, sizden hizmet almasını beklemek biraz kırıcı olabilir. Toplantıdayken patron adını aklına getiremeyip "hayk huyk ismi nereden aklınıza geldi "illllaaaahi sen" şerbetinde mıncırmalar yaptığında "ehi ehi öyle oldu işte" demekten başka bir cümle kuramazsınız, kurmaya kalktığınızda da mutlaka patron sözünüzü kesecektir.

Hayatta başarılar.