Eğer yedek çıkmazsa ki benim de malesef çıkmadı. Benden daha eğitimsiz kişilere komutanım çektim. Adamlar gerçekten bir şey bilmiyor bazıları için diyorum bazı komutanlar babacan tabii. Ama er çıktıysan her türlü emre hazır ol. Ben usta birliğinde komutan beni çavuş yaptı bilgimden eğitimden vs. Ben de öğretmen olan bir arkadaştan çavuşluğu devraldım yani sen düşün adam öğretmen subaylık çıkmamış. Ne nöbet tuttum ne temizlik yaptım. Sadece bizim alandaki 17 askerden sorumlu oldum. Olabilirsen şoför ol, kademe için değil ama komutan şoförlüğü. Eli yüzü temiz biriysen şoförlüğünde iyiyse komutanlara verirler. Benim bir arkadaşım yüzbaşının şoförü oldu. Askerliği boyunca araba sürdü, hiç bir eğitime, içtimaya katılmadı. Komutan nereye o oraya çok rahat askerlik yaptı. Keza ben de aynı şekil. Sadece er olarak çıktığı için flep gibi davranıyor sana komutanlar. Her türlü saçma işi yapmaya hazır ol. Silah atışında bizim batıya çıktığı için bize attırmadılar acemide. yeşil bayrak kalkmadan atış serbest denilmeden ateş etme komyatn dibinde tekme atar valla gözümle gördüm İçeri girerken askercell hattı satmaya çalışacaklar sıradayken fırsat bulduğun an komutanlara görünmeden hattı satın alanların arkasına geç . Boşuna hat aldırıyorlar. Acemide terliğine ayakkabına kıyafetlerine sahip çık, çalıyorlar bir sabah kaltığında terliğini ayakkabını botunu biri 41 biri 43 bulabilirsin. Biz kitliyorduk asma kilitle. Onun haricinde sağını solunu bilmeyen yürümeyi bilmeyen adamlarla yan yanasın ortamda dönecek muhabbeti burdan biç. Kimseyle atışma ayn de geç. Sırf bundan dolayı tüm birlik yerde süründük. İçerde eğitimsiz uzman pubg oynuyordu sobanın başında biz karda koşturdu. (Acemilikte bunlar)

harici oalrak şimdiden yedekte çıksa er de çıksa ANTK-41 -hepsini ezberle öğren. Çok faydasını göreceksin. Ağız alışkanlığı, hocam, abi diyenleri gördüm valla deme ördek yürüyüşünü öğrenirsin. Saçını kısaltta git yoksa komutana takılırsan saçını berberlikle alakası olmayan er asker yapar koyun gibi kırpar gezersin bir ay öyle acemide. Acemide kendi mangan dışında çok kişiyle muhatap olma, genelde aynı mangayı usta birliğine dağıtıyorlar. Acemide duş alma sıkıntı biz hafta da bir yıkandık. Kokuyorsun yani. Giderken parfüm, deodorant, krem, ilaç, herhangi bir kozmetik sakın alma. Atıyorlar arka palnda usta askerler kendi aralarında paylaşıyorlar. Zaten askeriye içnde levazım avr orada deodorant, parfüm krem peçete vs onlar hep satılıyor hem uygun boşuna kendine yük etme. Komutan seni işaret ettğinde buyrun falan deme sakın, ya da direk konuya girme. İlk önce kendini tanıt, Ali Veli Konya, emret komutanım şeklinde. Dediğin tarihte askere gidersen eğer kurban bayramını orda geçireceksin bayram selamlaşması olur. Tüm tabur olarak sabah kahvaltısından hemen sonra tüm tabur toplanıp Harekat merkzindei alay a gidilir. Ve tabur komutanının bayramlaşmaya gelemsi beklenir. Geldiğinde her askerle selamlaşır. Benim iki bayramımda askerde geçti. Orda tabur komutanıyla selamlaşırken heyecanlanıp tekmil veririp bağırırken ağzı kekeme olan çok gördüm. Sakin ol. Başka düşünüyorum aklıma gelen ha bir de yolda giderken sağda veya solda komutan sabit duruyorsa yan hizaya 2-3 metre kala sağa veya sola doğru başında kep olmak şartıyla kol selamı ver. Dışarda kepsiz dolaşma. Bina içerisinde yani komutan odasına girerken kepi çıkart baş selamı ver tekmille beraber. Dyelim dışarda karşıdan komutan geliyor 3 metre kala hemen kep olmak şartıyla selamı ver. Zaten bu selam verme işini antk 41 de yazıyor onları iyi oku. Yemin törenine kadar askerlik biter. Usta birliği batıya çıkarsa getir götür işleri doğuya dağıtım çıkarsa üslerde askerliğe devam edersin. Ktm ler vardır sınırlarda kaçakçı, terörist hatta çatışma sızma girişimleri durumları yüksek. Acemide zaten dağıtıma çıkmadan Teğmen ve astsubaylar detaylı anlatır. Dağıtımda ağrı, şırnak, hakkari gibi yerler çıkarsa uçakla gidersin, havalimanından kirpilerle seni götürüyorlar. 1 hafta acemilik deki süren uzar. Yedek çıkarsa da hele batıya çıkarsan askerleri ezme, zaten komutanlara bileniyorlar, babacan ol, saygıyı bozdurma ama. Komutan dedikleri çoğu adamın aslında bilgi seviyesini konuştukça orda anlarsın. Mesela 20 yaşında çocuğun bir geldi, asçavuş 2 yıl bitirmiş, yanımdan geçerken nasılsınız gençler diyor. 25 yaşında bu çocuğa komutanım çektim. Sebebi devlet babanın beni o anki şartlarda asteğmen atamamasından. Benden öncekş çavuşum dedim ya adam öğretmendi mesela adamı yazıcılıkta sömürdüler. Adamın bilgi seviyesi, uzmanların hepsini toplasan yine yetişemezler. Sayılı bölümlerde yani tıp, hukuk, gibi önemli bölümler olmadığı sürece şanş işi çıkması. Şimdiden hakında hayırlısı olsun. Şimdiden Doğan güneş.