Geçen hafta yaptığım için ben güncel taze bilgi aktarayım
1-) Adsense hesabı benim adıma fakat memur olduğum için eşim ödemeleri alıyor. Başvuru yapan kişiyle adsense hesap sahibi aynı kişi mi olmalı?
eşiniz ödemeleri alabilir onun hesabıyla girebilirsiniz ama SGK'lı çalışmıyorsa bağkur çıkabilir onu bir sorun vergi dairesinde.
2-) Ödeme almış hesap için beyanda bulunsam geçmiş dönem aldıklarım incelenip ceza durumuyla karşılaşabilir miyim? Herhangi bir inceleme yapılıyor mu?
Vergi İstisnası Geçmişe Dönük Uygulanmaz
Vergi istisnaları,
başvurduğun ve kabul edildiğin tarihten itibaren geçerli olur. Yani:
- Daha önce kazandığın (ve beyan etmediğin) AdSense gelirleri için istisna geçerli değildir.
- Bu gelirleri bildirmek istersen, geçmiş dönem kazancı olarak pişmanlıkla beyan etmen gerekir.
2. Pişmanlıkla Beyan Seçeneği (Geçmişe Dönük)
Eğer geçmiş AdSense gelirlerini beyan etmek istiyorsan:
- Pişmanlık hükümleriyle vergi dairesine beyan verebilirsin.
- Bu durumda ceza kesilmez, sadece vergi ve gecikme faizi alınır.
- Ancak: vergi dairesinin konuya yaklaşımı, tutarın büyüklüğü ve sürenin uzunluğuna göre değişebilir.
3. Bundan Sonraki Gelirler İçin İstisna Geçerli
Vergi istisnasına (örneğin YouTube, AdSense, dijital içerik üreticisi istisnası) başvurduysan:
- Başvuru kabul edildikten sonra elde ettiğin gelirlerde stopaj yeterli olur, ayrıca gelir vergisi beyanı gerekmez.
- Ancak banka üzerinden gelen ödemelerin belgeyle (Google ödeme dekontu, fatura vs.) desteklenmesi önerilir.
bunu chatgpt söylüyor
3-) Başvuruyu internet üzerinden yapabiliyor muyum? Başvuru için neler gerekiyor, nereye gitmeliyim.
başvuruyu internetten yapabiliyorsunuz benim vergi memuru işi bilmediği için başvurumu iptal etti buraya gelmen lazım dedi gittim vergi dairesine online başvurum vardı e-tebligat açmıştım dijital vergi dairesinden onu yapın siz de her şeyden önce adresinizi falan doğrulayın. Sonra dijital vergi dairesinde arama kısmına sosyal yazın orda istisna başvurusu diye çıkıyor bir dilekçe oluşturup gönderin ertesine güne sizi arayıp teyit alıyolar veri girişi ve sosyal içerik üreticiliği istisnası yaptırıcam dersiniz. Onlar ordan istisna belgenizi e tebligat olarak gönderecekler dijital vergi dairesinden.
Sonra o kağıdı çıktı alacaksınız kimlikle beraber Ziraat bankası ya da vakıfbank'a gideceksiniz. Özel bankalara gitmeyin bazıları yapmıyor mağdur olmayın garanti hiç yapmıyor.
bankada hesap açtırıyorsunuz o hesap numarasını hemen dijital vergi dairesinden dilekçe göndererek iban bildir diyorsunuz oraya banka bilgilerini falan giriyorsunuz. sabah yaparsanız gün içinde zaten halloluyor. denemelik o banka hesabına 10 krş atın zaten hemen kesiyor devlet bankadan vergi kesintisi diye.