Sağlıklı olmak istiyor musun?
Herkes bunu ister elbette, ama bu bir tercihtir. Gerekenleri yaparsanız bu konuda ilerleme kaydedebilir ve hayattaki en önemli şey olan sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Forumda bir çok genç arkadaşımızın sağlık sorunları yaşadığını ve ciddi hatalarla genç yaşlarında geleceğe dönük büyük hatalar biriktirdiklerini görüyorum. Elbette orta yaşlı ve benim yaşımdan da ileride olan kişiler de olabilir ve onlardan da faydalanacaklar olacaktır.

Konuyla ilgili çok fazla yazacağım şey ve çok ciddi sağlık sorunlarıyla baş etmek zorunda kaldığım için ciddi bir deneyimim var. Deneyim derken çektiğim sıkıntılardan çok bu sıkıntıları atlatmak için yaptığım okumalar ve araştırmalarla kendi üzerimdeki denemelerden bahsediyorum. Evet iyi beslenmek için veya takviyelerle fayda sağlamak için çok ciddi sağlık sorunlarıyla baş etmeye çalışmış bir kişiyim. Şu anda bir çok şey kontrolüm altında ve 15 sene öncesine göre daha sağlıklıyım her alanda. (kalbimdeki 4 tane stentle birlikte evet oldukça sağlıklıyım çok şükür.)

Öncelikle, sağlıklı olmak için çeşitli çok önemli noktalara değinmek istiyorum. Bunlar hayati şeyler ve bir çok insan bunlara dikkat etmiyor. Sağlıklı olmak için şunları sağlamanız gerekiyor:
* Sağlıklı beslenme (sağlıklı besinleri yeteri kadar yemelisiniz; ne çok ne az ...)
* Sağlıklı uyku (sirkadyen ritm hayatınızı etkileyen en önemli şeylerden birisidir.)
* Sağlıklı hava teneffüs etme (vücudumuza giren maddelerden en önemlisi oksijen ve temizlik için en önemli madde boşaltımı da karbondioksittir.)
* Sağlıklı bir mental durum, perspektif ve stresten uzak yaşam. (peki ülke şartlarında nasıl olacak bu? paranız yok, aileniz zorluyor sizi vs vs. beni ilgilendirmiyor, bunların hepsini çözmek sizin sorumluluğunuzda.)
* Mutlu olmak (nasıl yani? kardeşim elimde mi? evet elinizde, mutlu olmak bir tercihtir, siz yapmanız gerekenleri önce %100 yapın perspektifinizi adam gibi düzeltin bana dua edeceksiniz. başkalarını suçlayıp sorumluluktan kaçarak mutlu olamazsınız.)

Şimdi bunları biraz açalım:
* Sağlıklı beslenme
Bu konuda okumalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. öyle bir kaç paragraf yazıp özetlenip çözülecek bir şey değil. Ben yıllardır okuyorum araştırıyorum. Herşeyi elbette doğru yapmıyorum ama bir çok şeyi doğru yapıyorum. Bağırsak sağlığı için nasıl beslenmek gerektiğini biliyorum, bağırsak sağlığının tüm vücudu psikolojiyi uykuyu mutluluğu nasıl etkilediğini zaman içinde öğrendim ve bu konuya özellikle dikkat etmeye başladım. Kefir ve diğer probiyotik ve prebiyotik besinlerden zengin beslenme ve sebze, meyve, bakliyat ve doğal kuruyemişlerden yoğun beslenme ile bu konu büyük oranda çözülüyor. Ayrıca doğal olmayan ürünleri tüketmeme ve omega6 zengini gıdalardan ve şeker ve karbonhidrat tüketimini büyük ölçüde kısıtlamak da çok önemli. Tatlandırıcılı gazoz sakız vs şeyler size farklı şekillerde bir çok zarar veriyor. İyi beslenme sadece bir kaç şeyden kaçınma ile de olmaz. herşeyin en iyi formunu yemeye çalışmalısınız. Türkiye'de özellikle son 10 yılda sürekli gerileyen bir konu da gıda güvenliği ve tağşiş konusu. ürünlerde en sağlıksız malzemeler fütursuzca kullanılıyor. İtalya'yı ziyaret edenleriniz varsa dikkat etmiştir, besin maddeleri ve markette alacağınız ürünler çok ciddi şekilde türkiye'den farklı. aynı marka çikolatanın (kinder vs) türkiye'de üretilmişi ile italya'da üretilmişi arasında çok büyük fark var. domates de böyle, makarna da böyle, ekmek de böyle.
İyi gıdalarla beslenmenin en önemli metodu bildiğiniz şeyleri yemek. Bunun için iki tavsiyem var: yemek değil yiyecek yeme alışkanlığı kazanın. herşeyi yemek şeklinde bir öğün olarak pişmiş veya hazırlanmış kompleks bir şey olarak yemek zorunda değilsiniz. erken uyanıp sağlıklı besinlerle 3 4 saat sonra bir türk kahvaltısı yaptınız diyelim. artık saat 17 18 civarı bir yemek daha yiyeceksiniz diye afaki bir 3 4 tabaklık öğün yemek zorunda değilsiniz. bir nohut yemeği yiyin bitti işte. ya da havuç yiyin 1 saat sonra kabak çekirdeği yiyin ve dayanamıyorsanız saat 20 de bir elma yiyin. sonra 23 de yatın. bu kadar basit. çok karışık bir iş değil iyi beslenmek. ancak en önemli şeylerden birisi yeteri kadar yemek. fazla yemek bir hastalıktır. sık sık bir şeyler atıştırmak da ciddi bir sorun. (bu sorunu hep yaşadım ve hep mücadele halindeyim. %100 çözmedim ama bunu yaparken atıştırmalıkları sağlıklı hale getirip biraz erken keserek çözme yolunda büyük adım attım.) İkinci iyi bir metod ise dışarıda yeme alışkanlığını azaltmaktır. Dışarıdaki yemeğin içinde ne olduğunu bilemezsiniz. MSG gibi katkılar veya kötü yağlar olabileceği gibi başka katkı maddeleri de olabilir ve dışarıdaki yemekler tada odaklanan suistimale açık ürünlerdir. Dışarıda lezzetli olmayan bir şey vaadedilmez kolay kolay. Bu konuya dikkat edip sınırlandırmakta büyük fayda var. Tavsiyem sağlıksız şeylerden kaçınma adımından sonra sağlıklı şeyleri beslenmenize ekleme konusunda ilerleyin. meyve, sebze, doğal kuruyemiş ve bakliyat çok önemli fiber kaynakları, günlük beslenmede %40 50 mutlaka bunlara yer vermek gerekiyor. Bağırsak florası için kefir çok iyi bir adım, ama oluşan sağlıklı mikrobiyatanın sağlığı o bakterilerin beslenmesine bağlı. Tatlandırıcı gibi şeylerle insanlar sağlıklarına ne büyük zarar verdiklerini anlamıyor. Kola içmeyin; ama ille de bir kaçamak yapacaksanız normal şekerli kola için. Ayrıca, kaçamak gerçekten kaçamak olmalı; yani ayda maksimum 1 olur, 2 olur. Her gün başka bir kaçamak yapmak da insanların en büyük hatası, her gün yemiyoruz diye her gün başka bir çeşit kaçamak yapıp aslında sürekli çok sağlıksız beslenen bir sürü insan tanıyorum. Bu düşünce en büyük zehir; zararlı şey zararlıdır, azı da çoğu da zarar, prensiplerinize sadık kalmalısınız. Bu sadece sağlıklı olmak için değil, kendiniz için yapacağınız her şeyde geçerli, bir şey yanlışsa dozunu ayarlamaya çalışmayın, çıkarın hayatınızdan. bir şey doğruysa bunu arada bir yapmak sizi rahatlatmasın kandırmasın, hep yapmanız lazım.
Son olarak, mutlaka oruç tutmalısınız. düzensiz olarak bazen 8 saat bazen 12 16 24 saat aç kalmak metabolizma için çok iyi geliyor. bu sürelerde sağlıklı bitki çayları vfe su tüketilebilir. Bu aç kalma işi haftada bir kaç kez mutlaka olmalı, mümkünse her gün ciddi bir süreyi hiç ya da çok az kalori alarak geçirmek metabolizma için en gerekli şeylerden birisi, hem mikrobiyata ve organları dinlendirmek için hem de yenileyici hücrelerin aktifleşmesini sağlamak için gün içinde her gün değişik miktarda aç kalınmalı. bazen bu süre 24 saat veya 48 saat olmalı. ayda en az bir kez minimum 36 lik su orucu çok faydalı. Bu sırada ya hiç kalori almamak ya da eser miktarda salatalık gibi basit ve tek bir besinle geçiştirmek gerekiyor. Su içmeyi hiç bir zaman ihmal etmeyin.

* Sağlıklı uyku (sirkadyen ritm hayatınızı etkileyen en önemli şeylerden birisidir.)
Gençliğimde 13 - 30 yaş arasını gece ortalama 3 te uyuyarak ve 6 ile 12 arasında uyanarak geçirdim. Gerçekten gençliğime yazık etmişim. insan biyolojisi için hiç uygun bir sistem değil; sirkadyen ritm insanların 2milyon yıllık geçmiş genetik ve epigenetik yapıları gereği mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur. Doğamız bu, buna karşı gelemeyiz. özetle akşam "EN GEÇ" 22.00 23.00 arası uykuya dalmamız lazım ve en geç güneş doğduktan 1 saat sonra (mümkünse güneşten hemen sonra veya önce) uyanmamız lazım . Akşam güneş battıktan sonra vücut buna uygun olarak hazırlığını yapıyor uyku için. bu saatlerde beslenme de olmaması lazım zaten ki iyi bir uyku uyuyabilesiniz, aynı şekilde iyi bir uyku için ekran ve afaki faaliyetler de yanlış. iyi dostlarla ve aile ile sohbet ve az bir okuma en iyisi. Bu şekilde bir kaç saat geçirip uyuduktan sonra ne yapacaksanız sabah uyanıp verimli bir şekilde yapmalısınız. Ya da kanser olur veya türlü sağlık sıkıntıları ile uğraşmak zorunda kalırsınız. akşam uyumadığınızda melatonin hormonu zamanla etkinliğini değiştirir ve bu geç yatma işi hayatınız olur. sabah da zamanında kortizol yayılmaz vücunuduza ve dinç olarak eğil uyuşuk olarak geçirirsiniz gününüzü. Bu maddeye uymadan diğer maddelere uyarak sağlığınıza ulaşacağınızı düşünmeyin; hele ki genç olduğunuz için buna tahammül ediyorsunuz diye kendinizi güçlü veya toleranslı sanmayın, krediyi tüketiyorsunuz erkenden ve vücudunuza eziyet ediyorsunuz, etmeyin.
İyi uykular....

* Sağlıklı hava teneffüs etme (vücudumuza giren maddelerden en önemlisi oksijen ve temizlik için en önemli madde boşaltımı da karbondioksittir.)
Son dönemde "orman duşu" diye bir kavramdan haberim oldu. Japonya'da doktorlar haftada 2 3 gün şekline reçete gibi bazı hastalarda ormanda yürümeyi öneriyor. buradaki faydalardan ve ağaçların yaydığı faydalı enerji ve kendilerini de korumak için ürettikleri maddelerden şehirde alamazsınız, mutlaka iyi hava tenefüs etmek lazım ama bu hava doğaya ne kadar yakın olursa o kadar iyi. Buraya bir de kaçınılması gerekenleri ekleyelim: parfümler ve özellikle "güçlü takliti replika vs" adı altında aromayı keskinleştirici kimyasallar içeren parfümleri ev deterjanlarını hele gele ki sigarayı ve AVM gibi havasız ortamlardaki eskimiş havayı içinize çektiğinizde vücudunuza büyük eziyet ediyorsunuz. Hava ile kanınıza bir çok madde alabilirsiniz ve iyi bir hava ile de bir çok sıkıntıyı ve kötü maddeyi dışarı atabilirsiniz. dolayısıyla havanın ne kadar önemli olduğunu anlamalısınız.

* Sağlıklı bir mental durum, iyi bir perspektife sahip olma ve stresten uzak yaşam.
Peki ülke şartlarında nasıl olacak bu? paranız yok, aileniz zorluyor sizi vs vs. beni ilgilendirmiyor, bunların hepsini çözmek sizin sorumluluğunuzda. Burası sonra detaylı olarak yazacağım ama şimdilik şunu bilin ki herşeyin suçlusu sorumlusu sizsiniz ve buna rağmen kafaya fazla takmamanız lazım herşeyi.
Değişime ve gelişime açık olun. Bu şekilde sorumluluk sahibi ve içsel odaklı olmayı çözen bir kişi ayrıca değişime açık hale gelirse artık hızla ilerlemeye başlamıştır ve sağlıklı olmak için gerekli kafa yapısına ulaşabilir. Artık sorunlara karşı kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz. Çünkü bir planınız var ve hareket etmek için gücünüz var. Oturup başınıza ne geleceğini beklemiyorsunuz. Çalışarak herşeyi değil ama bir çok şeyi başarabilirsiniz; hayat o bir çok şeydir aslında işte. İnsanlar kontrol edemediği şeylere odaklanıp hayatını rezil etmeye meyillidir genellikle. Bu daha kolay, suçlamak ve sorumluluk almamak. Ama en maliyetli şey de budur, sizin kontrolünüzde olmayan bir hayat. Başarılı ve mutlu olan insanların ortak özelliği sorumluluk sahibi olmaları ve ne yaptıklarıyla ilgili bir bilinç ve plan dahilinde olmalarıdır. Kafanızın rahat etmesini istiyorsanız hayatınızın %99 unu kontrol etmenin sizin sorumluluğunuzda olduğunu ve diğer %1 in neredeyse önemsiz olduğunu anlamalısınız.

* Mutlu olmak
nasıl yani? "kardeşim elimde mi?" diyorsunuz; evet elinizde, mutlu olmak bir tercihtir, siz yapmanız gerekenleri önce %100 yapın perspektifinizi adam gibi düzeltin bana dua edeceksiniz. başkalarını suçlayıp sorumluluktan kaçarak mutlu olamazsınız. Mutlu olmak kişinin tercihi ve sorumluluğudur, siz bunu hak ediyorsanız hak ettiğinize ulaşmak için gerekenleri yapmalısınız, başkasını suçlayarak asla mutluluğa ulaşamayacak bir mantıki duruma sokuyorsunuz kendinizi; kendinizi suçlayıp kahredin demiyorum, ama bunun sizin sorumluluğunuzda olduğunu anlamak işi büyük ölçüde çözüyor ve çıkış yolunun başına sizi getiriyor, kumar oynayan ve ülkeyi ya da ailesini suçlayan bir çok insan tanıdım, önce siz kendinizi düzeldin, sizin ana sorumluluğunuz bu, sonra olaylara olumlu yönden ve sizin müdahele edebileceğiniz yönden bakın ve iradeyi elinize alıp çalışın, mutluluğun en iyi ve hatta tek sağlanma yolu bu.
Sosyal çevrenizi negatif insanlardan arındırın, zira çoğu durumda mutsuzluğun ana kaynağı çevre ve aile olabilmektedir. Ebeveynleriniz ile birlikte olduğunuz aileniz yapıcı ve sizi destekleyici bir aile ise şanslı bir insansınız demektir. Değilse kendi mutlu ailenizi kurmaya odaklanmalısınız. Evleneceğiniz kişiyi seçmek sizin elinizde; yanlış bir kişi ile evlendiyseniz bunu değiştirmekde sizin elinizde. İş arkadaşlarınız kötüyse onlara nasıl davranacağınız konusunda kendinizi geliştirin; işin içinden çıkamadığınızda işinizi değiştirebilirsiniz. En iyisi de kendi işinizi kurmaya odaklanmaktadır. Mutlu olmak için iyi bir perspektif bu. Kendi işiniz ve çok çalışma ve karşılığını adil bir şekilde alma. Buna odaklanmak kısa vadede sizi bir miktar yorar, ama uzun vadedeki faydası büyüktür. Hayat sürekli başkaları için ve saatini hayat için en kıymetli şeyi satarak yaşanacak kadar uzun değil, bu kısa hayatta bir an önce gerçekten yaşayacak moda gelmelisiniz.

Şu beş youtube kanalını mutlaka takip edin ve bu konuda kendinizi geliştirmeye devam edin:

https://www.youtube.com/@drbergtr

https://www.youtube.com/@drcanciftci

https://www.youtube.com/@kardiyobey

https://www.youtube.com/@muratkinikoglu

https://www.youtube.com/c/ProfDrYavu...3%BCko%C4%9Flu

Herkese Sağlıklı, Başarılı ve Mutlu günler diliyorum...

Diğer okunmasını tavsiye ettiğim konularım:
(konuları yanıtlayarak daha fazla kişinin görmesini ve faydalanmasını sağlayabilirsiniz.)
Gençlere Tavsiyeler
Zengin Olmak İstiyor Musun?
Mutlu Olmak İstiyor Musun?
Sağlıklı Olmak İstiyor Musun?
Girişimci Olmak İstiyor Musun?

.