Web geliştiricileri, SEO'cular ve dijital dünyada yolunu bulmaya çalışan forumdaşlarım selamlar,

Google Chrome, bizden gizli gizli yeni oyunlar çeviriyor. Ama merak etmeyin, emekli olduğum için her haberi her gelişmeyi sıkılmadan takip edip keyfi işlerimi kahve eşliğinde yapıyorum : )

Eskiden Chrome DevTools bir nevi deneysel bir oyuncaktı. Hani kodu yazarsın, çalışmaz, sonra “Bunun prod ile alakası yoktur” dersin ya… İşte o dönem bitti

Google, DevTools’u artık “gerçek dünya verilerine” göre şekillendiriyor. Yani, insanlar web sitelerini nasıl kullanıyor, hangi hatalarla karşılaşıyor, nereye tıklıyorlar, neler yükleniyor… Bu verileri analiz edip araçlarını geliştiriyorlar.

Misal:
  • Yeni performans analizleri artık uyduruktan test sonuçlarına değil, kullanıcıların gerçek deneyimlerine dayanıyor.
  • Hangi script’ler sayfa yüklemesini yavaşlatıyor? Artık daha net görebiliyorsun.
  • Network sekmesi artık gerçek veri kullanımına daha yakın, çünkü bazı durumlarda tarayıcı farklı davranıyor, DevTools farklı gösteriyordu. Artık o ayrım kapanıyor.

Yani anlayacağınız, Google DevTools artık sadece developer’ın hayal dünyası değil, kullanıcının gerçek dünyası haline geldi.

Cache-Control: no-store? Chrome Diyor ki: "Hiçbir Şeyi Unutmam!"
Gelelim ikinci bomba habere.

Eskiden bir sayfa response header’ına Cache-Control: no-store yazdın mı, Chrome sayfayı hatırlamazdı. Refresh ettiğinde tertemiz başlardı.

Ama Chrome 121’den itibaren bu davranış değişti! Artık:

"Sayfa navigasyonu sırasında no-store olsa bile form verilerini, scroll konumunu ve diğer 'state' bilgilerini hatırlıyorum."
Sebep? Kullanıcı deneyimi. Çünkü birisi bir form dolduruyor, yanlışlıkla geri basıyor, sonra ileri deyince yazdığı her şey gitmiş... Milleti sinir ediyor. Chrome bu acıyı hissetmiş, ve demiş ki:

“Ben kullanıcı dostuyum. no-store olsa da bazı şeyleri hatırlayacağım kardeşim.”
Özetle:
  • Artık no-store yazmak, her şeyi unutturmak anlamına gelmiyor. Yani debug yaparken ya da kullanıcıların sıfırdan başlamasını istiyorsan, başka yollar denemen gerekebilir.
  • DevTools’da gördüğün bazı network davranışları artık birebir gerçek kullanıcı deneyimiyle eşleşiyor. gerekecek.
  • Sayfa içi state yönetiminde kafa karışıklığı yaşayabilirsin. Özellikle SPA'lerde (Single Page Application) işler karışabilir.

Eskiden tarayıcı dediğin şey, senin yazdığın kurallara harfiyen uyardı. Şimdi Google diyor ki:

Alıntı
“Ben biraz kendi bildiğimi okuyacağım, kullanıcıya göre davranacağım. Sen de ona göre yaz kodunu .”
Geliştirici olarak biraz alıngan olabiliriz. Ama kullanıcı memnuniyeti her şeyin önünde, değil mi?

DevTools’ta gördüğün verileri artık “gerçek dünya simülasyonu” gibi düşün.

no-store seni kurtarmaz, artık “back-forward cache” (BFCache) mevzularına da göz at. **En kısa sürede deneyimlerimi yazdığım bir içerik oluşturacağım.

Daha fazlası için resmi açıklamasına bakabilirsiniz. Gerçekten işe yarar bilgiler var. https://developer.chrome.com/blog/de...al-world?hl=en

S2evgiler