Son birkaç gündür forumda, projelerimde ihtiyaç duyduğum işler için ilanlar açıyorum. Başlangıçta script arayışım vardı, ardından grafik tasarım ihtiyacım doğdu. Ancak süreçte karşılaştığım bazı sorunları paylaşmak istiyorum.

Grafik tasarım alanında teklif veren kişilerin %90’ı, “Nasıl bir tasarım istediğinizi söyleyin, size örnek bir çalışma sunayım” şeklinde yaklaşıyor. Ancak profillerine ve geçmiş işlerine baktığımda, grafik tasarımla ilgili herhangi bir özgün referans bulunmuyor. Genellikle Kanva, Freepik gibi hazır şablonları kullanarak yapılan çalışmaları “tasarım” olarak sunuyorlar. Bu da kaliteyi oldukça düşürüyor.

Script tarafında da durum benzer. İlanıma gelen tekliflerin %90’ı, farklı firmalardan alınmış açık kaynak kodların ufak değişikliklerle sunulmasından ibaret. Özgün olduğu söylenen %10’luk kısımda ise sadece ödeme sistemi entegre edilmiş; ancak ihtiyacım olan diğer temel özellikler kesinlikle mevcut değil.

Ben bu alanda Google Ads, Google Search Console, Meta Pixel gibi sistemlere hâkim biriyim. Dolayısıyla bir işin altyapı, analiz ve reklam boyutunu detaylı olarak değerlendirebiliyorum. Ancak teklif verenlerin çoğu, ilanları okumadan ya da teknik ihtiyaçları anlamadan sadece fiyat vermekle yetiniyor. Bu da hem zaman kaybına hem de güven kaybına neden oluyor.

Forumda artık şunu net bir şekilde görüyorum: İnsanlar, kullanıcıyı anlamadan, sadece “iş alayım” mantığıyla hareket ediyor. Ardından da “Neden işler yürümüyor, neden satış yapamıyoruz?” diye düşünüyorlar.