Semotion adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
r10 yaşı : 2 gün 2 saat
15 Yılda kayda değer bir şey göremedim o yüzden konumdan uzaklaş

berkayonn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Konu ve arkadaşa verdiğiniz cevap aşırı ironik.
Yardım etmek istiyorsanız gerçekten yardım edin, sorgusuz sualsiz. Ama "kaç teklif aldın?" gibi sorularla insanlara hesap sormaya başlarsanız, o artık yardım değil, ego tatmini olur.
R10'da herkes farklı bütçelerle iş arıyor ya da iş yapıyor. Kimi öğrenci, kimi ajans, kimi freelance. Kimsenin piyasayı "şu fiyat bu fiyat" diye tek başına belirleme gücü yok zaten. Burası pazar yeri, pazarlık olur, teklif olur, anlaşma olur.
İnsanların sana kaba davranmasının sebebi belki de onları potansiyel işverenden çok bir “piyasa unsuru” gibi görmen. Herkesin kendi yöntemi var, sen de yardım etmek istiyorsan bu çeşitliliği kabul etmen gerekir.
Kısacası, yardım gerçekten içten geliyorsa, yargısız gelir. Yoksa “ben yardım ediyorum” diyerek üstünlük kurmaya çalışmak, iyi niyetten çok, kibir gibi durur.
Benim amacım kimseye hesap sormak ya da üstünlük kurmak değil. Ama görüyorum ki bazıları bu tarz soruları “ego” olarak algılayacak kadar hassas. Halbuki “kaç teklif aldın?” sorusu, senin vaktini boşa harcamayayım diyedir. Yardım ediyorum demiyorum, yardım etmeye çalışıyorum diyorum.
Ayrıca kimse kusura bakmasın, 800₺ minimum teklif almış bir işe 20k teklif gelmesi normal değil. Bu ya düpedüz dolandırıcılık ya da piyasa şişirme.
Bazı insanlar diyor ya, “piyasayı kimse belirlemiyor belirleyemez”. Piyasayı batıranlar da “yardım isteyen” değil, 1’e 5, 5’e 1 isteyen satıcılar.
Bana kaba davranmıyorlar, davranamazlar da. Ben kimseye "üstten" bakmam, ama insanların "kendini" alıcı ya da satıcı sanıp piyasa unsuru gibi davranmasına da göz yummam.
Ama dediğiniz gibi, herkesin algısı farklı — bazıları gibi :^)

m4lisen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
ya da şunu sorun:
minimum ve maksimum bütçeniz nedir?
eğer uymaz ise: "anladım hocam ama teklifim ve iş şartları (ya da çalışma şartı / biçimi) bu şekilde. yine de teşekkürler)
“bütçen nedir?” diye sormak hem süreci hızlandırır hem de karşılıklı beklentileri daha net ortaya koyar.