2021 yılında Türkiye'deki şirketimi KKTC'ye taşımış ve bu süreci sizlerle paylaşmıştım. (ilgili konu: https://www.r10.net/uye-ozel/2968052...tasiyorum.html)

Konu oldukça rağbet gördü, bir çok kişiye ilham verdiğini ve şirketini KKTC'ye taşıdığını gelen teşekkür mesajları sayesinde farketme imkanım oldu.

Dört yıldır çalışmalarımı ilerletebilmemi sağlayan KKTC, Türkiye'nin oluşturduğu baskılardan avantajlı konumunu kaybetmekle yüzyüze olduğunu söylemeliyim.

Neden Şirketimizi Yurtdışında Kuruyoruz?
Arkadaşlar bazen olayları "vergi kaçırmaya" kadar çekenler oluyor. Toksikliklerini ve çok bilmişliklerini kendilerine saklamalarını öneriyorum. Vergiden kaçınmak ile vergi kaçırmak arasında dağlar kadar fark var.
İstediğiniz ülkede, o ülkenin yönetimi size müsade ettiği ölçüde şirket kurmak yasaldır.
Biz burada bilgi teknolojilerinde hizmet veren kişileriz.
Kendimden bir örnek ile durumu açıklayım. Boostapp.store girişimimi mobil sektördeki bir çok kişi biliyor.
Satışlarımı Türkiye'deki şirketim üzerinden yaparken ben bin bir vergi öderken, yurtdışından aldığım sunucuların bile kdvsini öderken; ticaret nedir yasa nedir bilmeyen, derdi günü kurtarmaktan başka bir şey olmayan, yalanla işini yönetip müşteriyi mağdur ettiğinde konuyu kapatıp gidenlerle rekabet ediyordum.
Biliyorsun, tahmin ediyorsun ama kanıtın yok. Bir şey de yapamıyorsun.
Ben satış yapabilmek için fiyatımı da bunların seviyesinde tutmam gerekiyordu. İlk başlarda kar elde ettiğimi zannediyordum sonra amme hizmeti verdiğimi gördüm. Şirketimi KKTC'ye taşımasaydım 2 yıl sonra sonlandıracağım girişimi 6 yıla yakın süre devam ettirebildim.
Biz işimizi bir tohum gibi görüyoruz, her iş her toprakta yeşermez. Onun devasa bir ağaca dönüşmesi ve bize meyve vermesi için en uygun toprağı bulmak sadece bir hak değil aynı zamanda zorunluluktur.

Hadi Başlayalım. Yeni Rotamız: DUBAI

Nasıl ve Neden Karar Verdim?

Dubai ilk tercihim değildi. Sektördeki araştırmalarımda Hong-Kong ve Güney Kıbrıs daha avantajlı olacağını düşünüyordum.
Güney Kıbrıs; Türklere karşı düşmanca tavır aldığı, büyük zorluklar çıkardığı ve bankacılık sistemi ülkemiz ile uyumsuz olduğu için baştan elendi.
Hong-Kong'u düşünüyordum ancak; şirket kurulumlarında gizli ücretlendirmeler ve dolandırıcılık eylemleri çok fazla olduğu için güven sorunu yaşıyordum. Ayrıca danışman şirketlerde Türkçe desteği olmaması benim için büyük bir dezavantajdı.

Bu araştırmalar sırasında KKTC şirket kurulumumu ve muhasebe işlerini takip eden @Ortac; Dubai'de hizmet vermeye başlayacağını bildirdi. Zaten beraber uzun süre çalışmış ve hiç sorun yaşamamıştık. Yine de oldukça uzun süre bekledim.

Gelelim Dubai'nin Faydalarına

- Öncelikle kripto dostu bir ülke olması ciddi avantaj. Kripto ile ödeme alabilir, faturalandırabilirsiniz.
- 800,000 USD ciroya ve 100,000 USD net gelire kadar %0 vergilendirme var. Mesela yıllık 120,000 USD gelir sağladıysanız 120,000 - 100,000 = 20,000 USD'nin %9'unu kurumlar vergisi olarak ödüyorsunuz. Bu da 1800 USD yapıyor.
- Şirket kurulumundan sonra oturma izni alıyorsunuz. Oturma izni 2 yıllık veriliyor. İsterseniz Dubai'de yaşayabiliyor, isterseniz tatil amaçlı da gidebiliyorsunuz.
- Stripe gibi ödeme yöntemlerini destekliyor ki; bence en önemlilerinden birisi bu. Biliyorsunuz KKTC'de Türkiye'deki sanal pos şirketlerine bağımlı kalıyorduk. Bu yüzden yurtdışından ödeme almakta oldukça zorluk yaşıyorduk.

Uzun süredir Türkiye piyasasının dışına çıkmak ve sıkıntısız ödeme alabilmek istiyordum açıkcası beni cezbetti.

Peki Masraflar?

Hiç lafı uzatmayacağım, şirketin yukarıda belirttiğim %9'luk vergilendirme kısmı dışında muhasebe giderleri dahil yıllık ortalama ~10k USD civarı bir masrafı oluyor.
Yani yıllık $10k üzeri bir vergi ödüyorsanız veya yurtdışına açıldığınızda bu tutarın üzerinde bir vergi ödeyecekseniz Dubai sizin için oldukça avantajlı olacaktır.
Tabi bu ücret değişkenlik gösterebilir. BAE tarafından dönem dönem indirimler yapılabiliyor, size özel fiyatlandırma için @Ortac; ile görüşmenizi öneririm.

Şirket Kurulum Süreci

Gerekli belgeleri ilettikten sonra işlemler genellikle 7 ile 10 iş günü sürüyor. Ardından vizeniz çıkıyor ve Dubai'ye gitmeniz gerekiyor.
Ülkede anadil Arapça olmasına rağmen nüfusun çoğunluğu yabancı ve İngilizce kullanıyor. Bütün işlemlerinizi İngilizce gerçekleştiriyorsunuz.
İngilizce konusunu da çok düşünmenize gerek yok. E-sim uygulamalarının birisinden 10 GB internet paketi size fazlasıyla yetecektir. Bu sayede gerektiğinde çeviri uygulamalarını da kullanabilirsiniz.

Hadi Dubai'ye Gidelim

Oturma izni, telefon hattı ve banka hesabı açabilmek için Dubai'ye gitmeniz gerekiyor. Aslında banka hesabı online açılıyor ama kimlik kartınız ve telefon hattınız olmadan hesabı açamıyorsunuz.
Bu süreçte danışmanlık aldığınız yer gerçekten çok önemli. Bazı danışmanlık veren şirketlerde süreç çok uzayabiliyor.

Gece saat 03:30 civarı uçaktan indik, düşük bir miktar exchange'de dolar bozdurduk. (Havalimanında kur farkı biraz yüksek olabiliyor) Konaklayacağımız yere gittik. Uzun süre Türkiye'de yaşayınca sabaha karşı saat 04:00'de sokakta yalnız yürüyen kadınları görünce tuhaf buluyorsunuz
Dubai gerçekten sert cezalarla yönetiliyor. Toplumun huzurunu kaçıracak en küçük eylemlerin bile çok büyük cezası var. Mesela bazı yerlerde açık hava olmasına rağmen sigara içerseniz 5000 AED (~50,000 TL) cezası olduğunu gördük. (Cezalar yerine göre değişiyor)

İlk gün @Ortac; 'ın ekibi sizi konakladığınız yerden özel araçla alıyor ve sağlık kontrolü için hastaneye götürüyor. Burada bizden kan örneği aldılar ve göğüs röntgeni çektiler.
Ardından oturma izni başvurusu için devlet dairesine götürüyor. Burada işlemler genellikle çok hızlı gerçekleşiyormuş ancak biz gittiğimiz bir yoğunluk vardı. İşlemlerimiz 1 saat kadar sürdü.

Sonrasında bir haftalık sürede tamamen serbestsiniz, oturma izninizin çıkmasını ve kimliğinizin size ulaşmasını bekliyorsunuz.
Gezilebilecek çok yer var ama özellikle Safari turuna katılmanızı öneririm. Kişi başı yaklaşık ~200AED tutuyor. Biz fiyat/performansı seven insanlarız, böyle bir tur Türkiye'de 10k TL'den aşağı olmaz diyebilirim.
Dubai Mall'da kaybolmanın zevkini yaşamanızı önermem O yüzden giriş yaptığınız kapıdaki mağazaları mutlaka not alın. Bizim gibi "ne olabilir ki" diyerek giren ve kaybolan bir çok Türk gruba rastladık
Araç kiralayabilirsiniz ama trafik kurallarına çok dikkat etmelisiniz. Bizdeki cezalar oranın yanında mükafat gibi kalıyor. Biz genellikle UBER kullandık.
Kalacağınız yeri tutarken alışveriş merkezlerine yakın olsun istiyorsanız Downtown tarafında eğer daha turistik bir yer arıyorsanız Marina tarafında yer bakabilirsiniz.
Gitmeden önce iyi bir gezi planı yaparsanız güzel bir tatile dönüşüyor.

Dönüş Zamanı

Pazartesi günü başlayan işlemlerimiz Cuma günü tamamlandı ve kimliklerimizi aldık.
Ardından Etisalat gsm operatöründen hat almanız gerekiyor. Bunun için kimliğiniz ile birlikte operatör bayisine gidiyorsunuz ve faturalı hat alıyorsunuz. Biz temel paketlerden birisini aldık, aylık 125 AED fiyatı var.
Online olarak bireysel ve kurumsal banka hesaplarımızı açtık.

Eğer fiziksel banka kartı almak istiyorsanız sürenizi biraz daha uzatmanız gerekebilir. Ben açıkcası Türkiye'ye döndükten sonra 1 hafta daha Dubai'ye gitmeyi planlıyordum. Banka kartımı döndüğümde alacağım.
Aldığınız kart ile Türkiye'de rahat şekilde harcama yapabilirsiniz.

Kaostan uzak, herkesin birbirine saygı duyduğu bir yer. Benim beklentimin ötesinde çıktı. Fırsatım olsa kalıcı şekilde yerleşmek ve yaz ayları dışında yaşamak isteyeceğim bir yer. (Yaz ayları ölü sezon olarak geçiyor, inanılmaz sıcak oluyormuş) Zaman bize ne gösterecek bakalım

Tecrübelerimi paylaşmaktan memnuniyet duyacağım. Güncellemeler oldukça konuyu güncellemeye devam edeceğim.