Merhaba Tugay hocam,

Konu başlığınızı görünce ilgimi çekti ve size yardımcı olmak istedim. Elektrikli araçlara geçiş fikri gerçekten artık ciddi ciddi değerlendirilmeli çünkü artan yakıt fiyatları ve şehir içi kullanımda elektrikli araçların sağladığı maliyet avantajı büyük bir fark yaratıyor.

Togg T10X ve Citroën e-C4 X modellerini değerlendirecek olursak:

1. Performans & Menzil:
  • Togg T10X: Türkiye şartlarında oldukça iyi bir menzil sunuyor. V1 RWD versiyonunda yaklaşık 314 km, V2 RWD’de ise 523 km civarı menzil (WLTP) sağlıyor. Elektrikli SUV kategorisinde başarılı.
  • Citroën e-C4 X: Ortalama menzili 360 km civarında. Şehir içi kullanımda yeterli olsa da uzun yol için Togg daha avantajlı.
2. Şarj Kolaylığı:
  • Her iki araç da hızlı şarj destekliyor ancak Togg’un şarj ağı (Trugo) Türkiye genelinde hızla yayılıyor. Bu da Togg’u uzun yolculuklar için daha güvenli hale getiriyor.
3. İç Mekân ve Donanım:
  • Togg daha teknolojik ve yenilikçi bir iç mekân sunarken, Citroën klasik konforu öne çıkarıyor. Togg’un dijital ekranları, yapay zeka asistanı gibi özellikleri daha modern hissettiriyor.
4. Bakım ve Maliyet:
  • Elektrikli araçlarda bakım masrafları zaten oldukça düşük. Ancak Togg’un yerli üretim olması, ileride parça temini ve servis erişimi açısından avantaj olabilir.
5. İkinci El Değeri:
  • Togg henüz çok yeni olduğu için ikinci el piyasası hakkında net bir şey söylemek zor. Ancak yerli olması ve desteklenmesi sayesinde değeri daha stabil kalabilir. Citroën’in ise yurtdışı bağlantısı olduğu için ikinci el piyasası daha belirgin.
Genel Tavsiye:
Eğer uzun vadede elektrikliye geçmeyi düşünüyorsanız ve biraz daha “geleceğe yatırım” gözüyle bakıyorsanız Togg T10X daha avantajlı. Yerli üretim olması, devlet destekleri, gelişen şarj altyapısı ve güçlü teknik özellikleriyle öne çıkıyor. Ancak sadece şehir içi sürüş yapıyorsanız ve sade bir kullanım arıyorsanız Citroën e-C4 X de işinizi görebilir.

Son olarak, şu anki Corolla’nızdan geçiş yaparken pişmanlık yaşamamak için test sürüşü yapmanızı öneririm. Şarj altyapısının bölgenizdeki durumu da önemli bir kriter. Yeterli şarj noktası varsa çekinmeden geçiş yapabilirsiniz.

Umarım karar vermenize biraz da olsa katkım olur. Her iki seçenekte de şimdiden hayırlı olsun!