Bak kardesim
16 yildir meb de ıngilizce ogretmeniyim ve 14 yildir noter onaylı yeminli tercumanim.
Evde ingilizce öğrenmek diyosun.
Evde pasta yapmayı, et marine etmeyi, temizlik yapmayı, nefes egzersizini öğrenebilirsin. Ama, bir iletişim aracını başkaları ile iletişim kurmaya calismadan, evde masada oturarak, kitap okuyarak, soru çözerek, video izleyerek, dinleyerek... vs ASLA öğrenemezsin.
İnsanlar birbirine bakarlar iletişim kurarken. Sadece bilmek degil, tepki verebilmek önemlidir iletisimde. Nasılsın sorusunu how are you diye ezberlersin ama biri sana yolda yürürken gülümseyerek elini uzatıp, "heeyy bro, "whach you doin" dedigi zaman bunun how are you oldugunu anlaman gerekir. E bu interaksiyona girmeden bunu edinemezsin. Bak ogrenemezsin demiyorum, edinemezsin. Çünkü aslında dil ogrenilmesi gereken degil edinilmesi gereken bir kavramdır. Ben sana past tense ogretirim. Ya da sen evde gramer çalışıp ogrenirsin. Ama sadece edindiğin zaman gundelik bir konusmada "hmmm simdi ben gecmiş zaman kullanıcam. Play ed edi aliyordu. O zaman i played diycem diye dusunmeden Türkçe konusurkenki gibi i played... diyebilirsin.
Kısacası
Hocam iletişim aracı iletisim kurmaya calismadan öğrenilmez.