Screwy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Zaten 16 teklif ettim hocam dezavantajlı durumlar olmasına rağmen yine orta yol bulmaya çalıştım. Ben anlaştık sanıyordum en son okey gibi konuşmuştu aracı olarak arattığı kişiyle ama adam noterden ihtar çekmiş

Türkiye’de Borçlar Kanunu’na göre kiracının “kiralanan şeyden beklediği kullanım amacının önemli ölçüde engellenmesi” durumunda bazı hakları doğar. Sizin durumunuzda da evin cephesinin kapanması, görsel açıdan, ışık alma açısından ve yaşam kalitesi bakımından ciddi bir değişiklik anlamına gelebilir. Bu durumu birkaç açıdan ele alabiliriz:

1. Kira Bedelinin Uyarlanması (TBK m. 138)
Evin ön cephesinin kapanması, kiralanan şeyin özelliklerinde sonradan meydana gelen ve sizin aleyhinize olan ciddi bir değişikliktir. Bu durumda:

Mahkemeye başvurarak kira bedelinin düşürülmesini talep edebilirsiniz.

Bu talep, evin önceki ve sonraki durumu arasında "makul kira farkı" doğuruyorsa haklı görülebilir.

❗ Örnek: Eğer bu kapanma nedeniyle bölgedeki benzer evler 12.000 TL yerine artık 10.000 TL ediyorsa, bu sizin lehinize delil olur.

2. Sözleşmeyi Feshetme Hakkı (TBK m. 331 ve 331/2)
Konutun önemli ölçüde değişmesi, özellikle ışık, manzara, hava gibi unsurlarda ciddi kayıplar yaşanması hâlinde:

“Kullanım amacı ciddi biçimde zarar gördüyse” siz, makul bir süre içinde sözleşmeyi feshedebilirsiniz.

3. Kiraya Zam Yapılmak İstenmesi
Ev sahibi, kira sözleşmesinde aksi belirtilmediyse ve bir yıldan uzun süredir kiracıysanız, yasal olarak:

Kira artışını TÜFE 12 aylık ortalama artış oranını geçmeyecek şekilde yapabilir.

Ancak ön cephe kapanması gibi bir durumda, değer kaybı söz konusuysa bu artışı haklı bulmamanız ve itiraz etmeniz normaldir.

Ne Yapabilirsiniz?
Ev sahibi ile yazılı olarak iletişime geçin. Cephenin kapanmasının kira değerini etkilediğini, bu durumun sözleşme anındaki koşullardan farklı olduğunu belirtin. Kira artışına itiraz ettiğinizi yazın.

Bölgedeki emsal dairelerin yeni durumu ile kendi evinizin durumunu karşılaştırın. Evinizle benzer ama cephesi kapanmamış dairelerin kirasını örnek gösterin.

Uzlaşma olmazsa:

Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek “kira bedelinin uyarlanması” ya da “sözleşmenin feshi” davası açabilirsiniz.

Dilerseniz bu süreçte bir avukattan destek almanız faydalı olur. (Adli yardım talebinde de bulunabilirsiniz.)