Sonra sıra gelir binlerce din içinden birini seçmeye , Tabi yaratıcı bu dinlerden birini göndermiş ise oda başka konu.
Arayan bulur
hocam tahminime göre tanrı varsa bile big bang sonrasına karışmamıştır diye tahmin ediyorum.
eğer belli bir düzene bırakmışsa ve insanlıktan sonra evrim ile sistem böyle olmuşsa her şey mantıklı geliyor.
Sorgulama içerisinde olmanız güzel en azından. Düşündüğünüz konu ile alakalı bir ayet paylaşayım,
"O, gökte ve yerde ne varsa bilir. O'nun dışında hiçbir canlı, O'nun izni olmadan bir yaprak dahi kıpırdamaz. Onun bilgisi her şeyi kuşatmıştır."- Kur'an (En'am, 6/59) "İnsan başıboş bırakılacağını mı sanır? " - Kur'an (Kıyame, 36)
Aklımız kavrayamadığı için, Allah kavramı kafamızda pek oluşmuyor ne yazık ki. Aslında Allah her an yaratmaya devam etmektedir. Nefes alıyor oluşumuz bile öyle. Külli iradesi ile her şey üzerinde sonsuz güce sahiptir.
Bedenimiz, aklımız bu "zahir" dediğimiz alemi idrak edebilir. Ruhumuz ise "batın" dediğimiz alemi idrak edebilir.
Bu yola önce akılla çıkılır, sonra akıldan çıkılır.
Cümle varlık birdir ancak çok göründüğü ve 7 nefis mertebesi olduğu gibi 3 mertebe de müslüman vardır; Avam, Havas ve Havas-ül Havas.
Avam: İnançlarını ya da dini sorumluluklarını yerine getirmekte zorluk çeken ya da bunlara tam anlamıyla bağlı kalamayan bireyler. Günah işlemek, bu mertebedeki müslümanlar için sık rastlanan bir durum.
Havas: Bu, daha derin bir manevi farkındalık ve inanç düzeyine sahip, dini yükümlülüklerine daha titiz yaklaşan kişileri tanımlayan bir terimdir. Havas, günah işlemekten kaçınan ve inancını yaşamaya daha yakın bireylerdir.
Havas-ül Havas: Bu grup ise daha ileri seviyedeki manevi anlayışa ve ahlaki olgunluğa sahip kişilerdir. Bu kişiler, sadece günah işlememekle kalmaz, aynı zamanda daha yüksek bir ruhsal düzeyde yaşamaya çalışırlar. Dini anlamda en yüksek derecede olanlardır.
Takva, insanı günahtan arındırdığı gibi, aynı günahsız bir peygamber gibi Rabbi hası ile tanışmak şansı doğurabilir.
Samimi bir inanca sahip olduğunuzda şu ayetler size daha anlaşılır gelecektir.
"Hepiniz oradan (cennetten) inin dedik. Ben'den bir hidayet geldiğinde kim hidayetime uyarsa, artık onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir. - Kur'an (Bakara, 2/38) "Derken o ağaçtan yediler, sonra avret yerleri (bedenlerinin mahrem yerleri) kendilerine görünmeye başladı. Ve cennetteki örtülerini birbirlerinin üzerine koyarak saklamaya başladılar. Rableri de onlara, Ben size o ağacı yasak etmemiş miydim? Ve size, şeytan sizin düşmanınızdır dememiş miydim? dedi. Onlar, Rabbimiz, biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize rahmet etmezsen, gerçekten kaybedenlerden oluruz dediler." - Kur'an (Ta-Ha, 20/121) "Adem'e ve Havva'ya, Şu ağaçtan yemeyin, yoksa zulmedenlerden olursunuz denildi. Fakat onların şeytanın hilesine kapılmalarının ardından o ağaçtan yediler. Bunun üzerine, Allah onları cennetten çıkardı." (Sahih Buhari, Hadis 3201 ve Sahih Müslim, Hadis 4740)
Bunlar sadece yaşanmışlıklar değiller. İnsanoğlu için ibretlik olaylardır. Peygamberlerin yaşadığı her olay biz insanların ders almaları için örnektir.
4 halife, Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali
Bu 4 kapı, 40 mertebe.
Dağlar ile, taşlar ile çağırayım Mevlam seni
Seherlerde kuşlar ile, çağırayım Mevlam seni
Sular dibinde mahi ile, sahralarda ahu ile
Abdal olup "Ya Hu" ile, çağırayım Mevlam seni
Gök yüzünde İsa ile, Tur dağında Musa ile
Elimde asa ile, çağırayım Mevlam seni
Derdi öküş Eyyup ile, gözü yaşlı Yakup ile
Ol Muhemmed mahbub ile çağırayım Mevlam seni
Hamd ü şükrullah ile, vasf-ı Kulhüvallah ile
Daima zikrullah ile, çağırayım Mevlam seni