Kuyumcular ne kadar vergi veriyor zannediyorsunuz bilemiyorum ama 3,800 TL üzerinden vergi vermiyorlar zaten, alım-satım arasındaki makas onların kazancı oluyor ve yıl sonunda kazançları üzerinden %20 vergi veriyorlar diye biliyorum yani yukarıdaki arkadaşların 80 lira 100 lira gibi yazdığı fiyatlar üzerinden. Hangi kuyumcuya giderseniz gidin hiç alışveriş yapmasanız dahi size bu fişi verebilirler zaten çünkü gün içinde 50 tane gram altın satmışlarsa bile akşamına z raporundan önce 3-5 tanesi için fiş kesiyorlardır. Kart komisyonları çok yükseldi, eskiden bu kadar yüksek değildi ve yine yanılmıyorsam kesinti yapmaması için 40 gün boyunca içerideki paranızı çekemiyordunuz, onun dışında minimum %2 lerde bir kesinti var ve bu 3,800 TL gibi bir gram fiyatı için çok fazla. Hee dersiniz ki 3,720 tl yi nakit vereyim komisyonunuzu kartla vereyim yani kalan 80 lirayı buna da emin olun itiraz eden çıkmaz zaten, fiş istersiniz onu da verirler yani ortada anormal bir durum yok. Vatandaş olarak yanlış gördüğünüzü şikayet etmek elbette göreviniz ama öncelikle bunu kontrol altına alması gereken Devlettir. Hayatımda 1 kere bir esnafı şikayet ettim onda da pandemi zamanı ter içindeyken elleri bolca kıllı bir fırıncı esnafının çıplak elleriyle ekmeği mıncıklayıp poşetlemesi yüzündendi yani sağlıksız koşullar yüzündendi ve elbette hiçbir şey çıkmadı. Google haritalarda bile yazdım bu durumu ve elbette işletme böyle bir şey yapmadığını söyledi. Uzun süre gözlemledim ve arada düzeltti, bazen yine umursamadı bende oradan almayı kestim. Sigara için kart komisyonu mevzusu da doğru, zaten sigarada %5 civarı bir kar marjı var ve kart komisyonları da zaten %2-5 arası. Yanında %20-30 kar marjlı ürünler alınca pek göze batmıyor ama sadece sigara olunca kar ettirmiyor, bu yüzden tek sigaraya komisyon alanları haksız göremiyorum.