25 yıldır yazılım alanındayım. 20 yılı aşkın süredir müzik yapıyorum. Kulaklık benim için her şey. Her model kulaklığa sahibim. Buna pahalı olanlarda dahil, Sony aktif kulaklıklarda dahil. Airpods'a güzel demem için kulaklarımın işlevini tamamen yitirmiş olması gerekir.
Bahsettiğiniz örneklemedeki Airpods'u deneme örneğini, bu kulaklıkları deneme olarak değiştirin. Bir zahmet sudan ucuz kulaklıklara şans verin. Yapmanız gereken rastgele bir ürün almak değil, yorumları takip edip inanılmaz ucuza gelecek ancak kalitesinden de ödün vermeyecek doğru ürünlere şans vermek.
Logitech klavye'den A4 Tech klavyeye geçilir mi? Geçilir. İkisini de yanyana koyup, serilerinin en iyi üretimlerini alırsanız, aradaki fiyat farkını baz aldığınızda A4 Tech size devasa fırsat sunar. Beni en çok korkutan, bilgisayarlar arasındaki geçiş hızıdır. Tuşa bastığında bekleme süresi yok. Ben bunu Logitech dışında görmeyeceğine inanan biriydim.
Sırf bu nedenle, gittim Çin üretimi ürünleri tek tek denedim. Sonra denemekle kalmadım. Kendi markalarımı ürettim, Rus pazarına soktum. Çok hızlı bir şekilde piyasaya yayıldı. Bunu sadece güzel bir kulaklık olarak değil, başarılı bir marka olarak yaydım. Sonra aynı fiyata satacağım, ucuzdan verebileceğim kulaklığı daha yüksek fiyatlara satmaya başladım. Basit bir örnekle, Trendyol'da 200 TL'ye satmaktansa, Rusya'da 1000-2000 ruble bandına seri satış yapmaya başladım. Hem paralel ithalat nedeniyle giriş kapılarında 1 ürün fiyatı kadar bedeli gümrüğe yedirmek zorunda kalmadım, hem 4-6 kat daha fazla fiyat talep edebildim.
Türkiye'de bize sık sık aşılanan bir algı var. Batılı markalara bağımlılık yaptırmaya çalışan, onların ekonomisini kalkındırmaktan başka bir halta yaramayan bu algı, aslında Çin, Hong Kong ya da Taiwan üretimi olan tüm elektronikleri, Batılı ülkeler üzerinden aldığımızı unutturuyor. Airpods ABD'de üretilmiyor. ABD'de yapılan tek şey ürün tasarımı. Teknoloji yine aynı fabrikalara ait.
Şu anda piyasada (Dış pazar) birebir Dyson kopyası ürünler var. Çünkü Dyson doğru düzgün anlaşma imzalamadığı için aynı fabrikanın birebir aynı ürünü başka alıcılara satma hakkı var. Bu nedenle, siz Dyson'dan orjinal adı ile 20k verip ürün alırken, ben 6k verip aynı fabrikanın aynı ürününü alıyorum.
İşte sorun tam olarak burada. Airpods Çin'de üretilir. Çin'in kalitesini bir Çinli cümlesi ile izah edeyim: "$1'lı kulaklık isterseniz, $1'lık kulaklık alırsınız. Batı bizden ucuz ürün talebi ettiği için, bizde ucuz ürün üretiyoruz." Peki Çin'de durum nasıl? Kimse kendi kullanımı için gidip batınını hayran kaldığı $1 etmeyen kulaklık kullanmıyor. Çünkü fakir Çin yerini başka bir uygarlığa bıraktı. Bu da onların neden bilinen en eski medeniyet olduklarını kanıtlar nitelikte.
Uzun lafın kısası, ben ürün fiyatına bakıp o yorumu oraya atmadım. Ben ürünü aldım. Denedim. Markete sürdüm. Market başarısını kanıtladım. MVP sürecini seeding'in nirvanasına çıkardım. Yaptığım karlarla başka modeller kurdum. Birçok sektöre girdim. Yani, beğenmediğiniz kulaklığın isimsiz bir ürün olmasına rağmen market başarısı var.
Eğer doğru düzgün kulaklık arıyorsanız, zaten Airpods almazsınız. Airpods bir Bose ürününün yakınından dahi geçmez. Asla bir profesyonel Sony kulaklığı ile baş edemez. Ve tahmin edebileceğiniz gibi. Bunların tamamı yine Çin'de üretilir. Bose'un en kaliteli ürünleri, Sony ile birlikte, Çin üretimidir.
Sizin kadar detaylı düşünmek isterseniz tabiki apple tercih etmezsiniz. Benim gibi kulaklık kullanmak isteyen ama kulaklık ile alakalı herhangi birşey düşünmek isteyenlerin tercihi airpods olmalı. Eksik teknoloji, problemli, markasız ve başarısı kanıtlanmamış ürünleri tercih etmiyorum onlara ayıracak zamanım pek yok.
Ben kulaklık alacağım ve kulağıma taktığımda bir sorun ve detayla karşılaşmak istemiyorum, ben bilgisayar alacağım ve bir sorun ve detayla karşılaşmak istemiyorum, ben telefon alacağım bir sorun veya detayla karşılaşmak istemiyorum.(tabiki sorunlarla karşılaşabilirsiniz ben hiç karşılaşmadım)
Tüm ürünlerde apple ekosistemi kullanıyorum ve adamların yıllardır en büyük başarısı bence bu. Üretim maliyeti eminim çok çok düşüktür kılıfı ve kabloları sattıkları fiyattan belli oluyor zaten. Plastiğinin ve içeriğinin nerde basıldığı bence pek önemli değil. İşin teknolojisi, testi ve yazılımı mesele. 3 farklı Apple ürününü aktif kullanıyorum hangisini kullansam airpods otomatik olarak oraya geçiyor benim için büyük ayrıcalık bu mesela. Telefon çalarsa telefona geçiyor, bilgisayarda video izlersem bilgisayara geçiyor, tablet elimdeyse tablete geçiyor ve yıllardır hiç bu düzeni aksamadı ve şarjı bitti dediğimi de pek hatırlamıyorum. Mesela eskiden pil takıp klavye kullanmaya çalışan nesil olarak apple'ın klavyesi mucizevi birşey şarj etme diye birşey yok resmen nükleer enerji ile çalışıyor gibi, apple'ın mouse'u ise ekosistemde heralde tek sevmediğim ürün.