Merhaba
Kişisel blog sitesi için Wordpress çerez eklentisi kurdum. Lakin blog sayfamda herhangi bir üyelik sistemi yok. Eğer kullanıcılar yorum atacak ise orada isim soyisim e mail talep ediyor. Blog için şu an reklam vs düşünmedim. Bu durumda çerez eklentisi yine de kurmalı mıyım? Bir de birkaç çerez eklentisi denedim ama inanın çok da bir şey anlamadım. Özetle şöyle sorayım. Kişisel blog olan, üyelik sistemi olmayan, sadece yorum yazılabilen (ad soyad mail istiyor yorum yazılırken) bir sitede bu çerezler nasıl olmalıdır? Bir de kafamı asıl karıştıran olay şu. Mesela çoğu Youtube videosunda sitemize KVKK aydınlatma metni eklememiz gerektiğinden bahsetmişler. İyi de benim üyelik sistemim yok bunu neden ekleyeceğim? Gizlilik politikası diye bir sayfa yapmamı istedi Wordpress ben de oraya ne yazacağımı az çok bilmediğim için chatgpt yardımıyla bir şeyler ekledim.
Bu mesele beni oldukça rahatsız etti çünkü her izlediğim videoda kafam karıştı. Mesela bir videoda KVKK veri işleme sorumlusu olarak kayıt olmamız gerekiyormuş.
Kişisel amaçla açtığım bir blog sayfası için nasıl adımlar izlemeliyiz?
Son olarak ise
Bazı sitelerde "çerezleri kabul et" "çerezleri reddet" gibi butonlar oluyor. Benim şu an kurduğum çerez eklentisinde "siteyi kullanmaya devam ederseniz çerezleri kabul etmiş sayılırsınız" diyor ve tamam tuşu ve gizlilik politikası sayfasına gönderen bir link var. Yani reddet tuşu koymadım çünkü onun için premium olmamı istiyor. Bu uyarı da yasal olarak yeterli midir?
Ayrıca ben gizlilik politikası içine ne yazacağım? İşlediğm herhangi bir veri yok, kendi halinde bir blog açtım tamamen kişisel amaçlı. Bu çerezleri vs Cpanel e mi kayıt ediyor yani benimle bir ilgisi var mı onu bile bilmiyorum. Sadece kafam karıştı. Kime soru sorsak "ücreti mukabilinde" diyorlar. Saygım sonsuz ama böylesi bir konuda aydınatmak neden ücrete tabi onu da anlamış değilim.
Velhasıl ben bu çerezleri tarayıcıya kayıt ediyor diye biliyorum. Yani benim hostingime sunucuma kaydedilen bir şey olmaması lazım diye bilmekteyim.
Lütfen aydınlatırsanız çok sevinirim.
Kişisel bloglar KVKK veri sorumlusu yerine kaydolmak zorunda mı? Bahsettiğim gibi üyelik sistemi olmayan kişisel bloglarda bu çerez eklentisi nasıl olmalı nasıl ayarlamalıyız?
En merak ettiğim konu ise "çerezleri kabul et" , "çerezleri reddet" ," isteğe göre ayarla" gibi butonlar yerine sadece "siteyi kullanmaya devam ederseniz çerezleri kabul etmiş sayılırsınız" yeterli olur mu?
Bu konuda yapacağınız aydınlatma herkes için çok faydalı olacaktır. Teşekkür ediyorum.
Merhaba,
Mesajınızda birden çok soru var. Herkes için faydalı olması adına bölüm bölüm yanıtlamaya çalışayım;
Kişisel Blogların VERBİS Kaydı
Kişisel bloglar, ticari bir faaliyet yürütmedikleri sürece Veri Sorumluları Siciline (VERBİS) kayıt olmak zorunda değildir. Ancak, sizin örneğinizde olduğu gibi blog sayfasında yorum yapılmasına olanak tanınıyor ve bu süreçte isim, soyisim ve e-posta adresi gibi kişisel veriler alınıyorsa, KVKK kapsamında veri işleme faaliyeti gerçekleştirildiği kabul edilir. Bu nedenle, bir aydınlatma metni hazırlanmalı ve kullanıcılara sunulmalıdır.
Çerez Politikası Hazırlama Gerekliliği
Çerezler, kullanıcı deneyimini iyileştirmek, teknik işlevselliği sağlamak veya reklam ve analiz gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Çerez kullanımı konusunda genel olarak şu şekilde değerlendirme yapmak mümkündür:
Eğer yalnızca WordPressin yorum fonksiyonuyla gelen temel çerezler kullanılıyorsa, kullanıcıları bilgilendiren bir çerez politikası sayfası ve çerez bildirimi göstermek yeterli olabilir.
Google Analytics, reklam çerezleri veya üçüncü taraf izleme çerezleri kullanılıyorsa, açık rıza alınması gerekmektedir. Bu bağlamda, kullanıcılara çerezleri kabul etme veya reddetme seçeneği sunulmalıdır.
"Siteyi Kullanmaya Devam Ederseniz Çerezleri Kabul Etmiş Sayılırsınız" İfadesi
KVKK ve GDPR uyarınca, çerezler için açık rıza alınması gerekmektedir. Kullanıcılara çerezleri kabul etme veya reddetme imkanı sunulmadan yalnızca Siteyi kullanmaya devam ederseniz çerezleri kabul etmiş sayılırsınız şeklinde bir bilgilendirme verilmesi yeterli değildir.
Ancak, yalnızca zorunlu ve teknik çerezler kullanılıyorsa, kullanıcılara bilgilendirme yapılması yeterli olabilir. Eğer reklam, analiz veya diğer üçüncü taraf çerezleri kullanılıyorsa, "Çerezleri Kabul Et" ve "Reddet" gibi seçenekler sunulmalıdır.
Sahip olduğunuz siteye, sektöre vb. göre değişmektedir, bu nedenle özel olarak değerlendirme yapılması gerekir.
Sonuç olarak, hobi amacıyla ya da kişisel olarak kullandığınız bir web sitesi için VERBİS kayıt zorunluluğunuz yok. Üyelik sisteminiz olmasa bile yorumlar aracılığıyla isim, soyisim ve e-posta adresi aldığınızdan KVKK uyarınca veri işleme faaliyeti gerçekleştiriyorsunuz. Bu durumda web sitesi ziyaretçilerinize aydınlatma metni sunmanız gerekiyor.
Çerezler konusunda ise, reklam veya analiz çerezleri kullanılıyorsa, kullanıcıya Kabul Et ve Reddet gibi seçenekler sunulmalıdır.
Aydınlatma metni, çerez politikası ve çerez pop-up metni konusunda profesyonel destek almak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
İyi forumlar dilerim,