Ben de meslek lisesi elektrik mezunuyum, daha doğrusu Teknik Lise Elektrik'de iken 3. sınıfta üniversite sınavlarına girme hakkı tanınmıştı, girdim kazandım ve elektrik mühendisi olarak mezun oldum. Ama ben de senin gibi o zamanlar (üniversite girişim 1983) bilgisayara merak sarmıştım, yani memleketteki en eski bilgisayarcılardan biriyim. Hatta o zamanlar bu konu ile ilgili olanlar az olduğu, ben de okumaya ve araştırmaya çok meraklı olduğum için uzunca bir zaman yabancı bir şirkette Bilgi İşlem Müdürü olarak çalıştım. Sonra ayrılıp kendi işimi kurdum, emekli oldum, hala da web tasarımı, SEO gibi işlerle uğraşıyorum.
Şimdi birinci tavsiyem; "ehliyeti olmayan işin kıymeti de olmaz". Yani sen IT'ci olduğun zaman elinde bununla ilgili bir diploma, resmi bir evrak olmayacak. Özel kursların verdiği uyduruk sertifikalardan bahsetmiyorum. Kaç yıldır çeşitli kurumlarda web tasarım dersi de veriyorum, 8 saat eğitim alan herkes oluyor sana web tasarımcı. Piyasada web tasarımcı, sosyal medya uzmanı, SEO uzmanı, vs. den geçilmiyor, herkes olmuş uzman. Ama çok az bir kesim dahil kimse bu işlerden doğru dürüst para kazanamıyor. O nedenle (ailenin zoru ile de olsa) liseden alacağın elektrikçi diploması çok önemli.
Birinciye bağlı olarak ikinci tavsiyem; "elleri ile iş yapan insan dünyanın hiçbir yerinde işsiz kalmaz". Sen hiç boş oturan bir elektrikçi, tesisatçı, boyacı, hatta ahçı, berber, kuaför, vs. gördün mü? Ben İstanbul'da yaşıyorum, ne zaman bir ustaya işim düşse sürekli hepsi meşgul, geldikleri zaman da 10 dakika bir iş yapsalar 750 - 1.000 TL para alıp gidiyorlar. Hatta kırmalı dökmeli bir iş olunca bu paralar 2.000 - 3.000 TL'ye kadar çıkıyor. Hem de nakit ellerine veriyorsun.
Üstelik elektrikçilik, tesisatçılık, vs. yapmak için artık mecburen diplomanın olması lazım, o diploma ile elektrikçiler odasına başvuruyorsun ve işi yapmak için bir belge alıyorsun. Tabii ki kaçak göçek iş yapanlar hep var, hep de olacak, ama kötüyü örnek göstermek iyinin değerini azaltmaz, yani sen elinde elektrikçilik belgesi ile küçücük bir dükkan açıp, bir de küçük tabela ile anında iş yapmaya ve para kazanmaya başlayabilirsin. Bir anda hayatın değişecektir.
Kanıt olarak da lise mezunu (elektrikçi) ve üniversite mezunu (elektrik mühendisi) sınıf arkadaşlarım ile sürekli görüşüyorum. Kendi mesleğini yani elektrikçilik yapan tüm arkadaşlarım gayet iyi durumda, benim gibi kendi diploması haricinde iş yapanların hepsi de sürekli sallantıda, babadan kalan işi yürütebilenler hariç.
Yani liseni bir an önce bitir, o diplomayı bir eline al, sonra ailenin imkanı varsa ve sen de istersen / kazanabilirsen üstüne elektrik mühendisliği de oku, ama bana sorarsan üniversite şart değil, dediğim gibi lise mezunu ve elektrikçilik yapan arkadaşlarımın hepsi elektrik mühendisi arkadaşlarımdan daha fazla para kazanıyorlar, hepsinin yazlığı kışlığı arabası vs. eksiksiz.
Evet, IT ci olmak havalı, bilgisayarcı olmak da havalı, ama artık 2 bilgisayar formatlamış herkes bilgisayarcı, 2 web sitesi yapmış herkes web tasarımcı. Ama artık dünyada ve hele ki Türkiye'de hava ile bir yere kadar gidebiliyorsun, para kazanmadan yaşamak imkansız gibi bir şey. O nedenle sana "abi / amca" tavsiyesi elektrikçilikten devam et. Çünkü gerçekten elinde bir "altın bilezik" olacak.