Seviyenizi bilmiyorum ancak sırasıyla yapabilecekleriniz:
1- Kendinizi her bu davranışı yapmak istediğinizde başka bir davranışa zorlayarak uzaklaştırabilirsiniz. Örneğin, her bunu düşündüğüm ve yapmak istediğimde spor yapacağım gibi düşünün. Bu sizde bir tetiklenme yaratır ve sporun da kendi kötü ruh halinize karşı iyi etkisi olur. Özellikle enerjik ve pozitif müzik eşlik ederse. Ancak, burada seçeceğiniz şey yürüyüş yapıp sigara içmek, alkol almak, uyumak, bilgisayar oyunu oynamak gibi şeyler olmamalı. Sizde daha derin ve daha zararlı bir şeyin başlamasına yönlendirmemeli.
2- Aileniz ya da çok yakınınız olan ve her gün aynı evi paylaştığınız kişilerden birinden bu davranış bozukluluğu ile ilgili önleyici yardım almak bir diğer opsiyon. Bu konuşma biçiminde olabilir, ortak bir şeyler yapmaya yönelik olabilir.
3- Depresyon gibi şeyler, buna kumar alışkanlığı, piyango alışkanlığı, sigara alışkanlığı dahil, beyin kimyasında bir takım değişiklklere neden olur. Bu evrelere gelindiğinde 1. ve 2. opsiyonun çok fazla katkısını göremez hale gelirsiniz. Bu durumda profesyonel yardım almanız gerekir. Bir psikiyatrist randüvüsü alıp detaylı görüşmeli ve sorunu paylaşmalısınız. İlaçlı/ilaçsız sizin seviyenizin ne olduğunu belirlerler ve buna göre yönlendirme yaparlar. Örneğin, Bilişsel Davranışçı Terapi gibi bir terapi önerebilirler. Her şey ilaç olmak zorunda değil. Ancak, bunu "profesyonel bir ortamda, psikiyatristin kendisi" karar vermelidir. Ben psikiyatristim, sende bu var diyenleri bir zahmet gözardı edin.
Kumar ya da piyango gibi alışkanlıklar, insanda sürekli kaybetmeden ötürü bir kazanma hırsı canlandırır. Kaybettiğiniz her şeyi geri almaya çalıştıkça daha çok kaybeder hale gelirsiniz. Bir süre sonra beyin kaybetmeden doğan kazanma hırsını farklı bir biçimde algılamaya başlar. Kazanmak zorunda olmak alternatifi olmayan bir yol haline gelir. Sizin buna benzer durumlarda, yardım almanız bir gereksinimdir
Umarım işinize yarar