Merhabalar,

Şahıs, Limited ve Anonim şirket farkları ve süreçleri konusunda bilgi aktarımı sağlamıştım.

1.Üretim ve İmalat Yapan Şirketler
• Esas faaliyetiniz üretim veya imalat ise, home ofis (ev adresi) veya sanal ofis adresi kullanamazsınız.
• Üretim faaliyetleri için mutlaka fiziki atölye, fabrika veya uygun bir üretim alanı göstermelisiniz.
• Yoklama memuru kontrolünde, adres üretime uygun değilse şirketiniz aktif olmaz ve kuruluş tamamlanmaz.

2. Hizmet, Yazılım, E-ticaret Gibi Faaliyetler
• Eğer şirketinizin işi yazılım, web tasarım, danışmanlık, e-ticaret gibi hizmet odaklı ise home ofis veya sanal ofis adresi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

3. Home Ofis (Ev Adresi) Kullanıldığında Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Eğer şirket adresinizi oturduğunuz ev olarak gösteriyorsanız ve eviniz kiralıksa, her ay kira üzerinden stopaj vergisi ödemeniz gerekir.
• Örneğin, aylık ev kiranız net 30.000 TL ise, her ay bunun %25’i olan 7.500 TL stopaj vergisi ödersiniz.
Not: Stopaj oranı brüt kira tutarının %20’sidir. Bu oran, net kiranın %25’ine denk gelir.
• Oturduğunuz evin tapusu size ait veya 1. dereceden akraba eş veya çocuk şeklinde ise kira kontratına gerek olmayıp, STOPAJ ödemezsiniz.

4. Sanal Ofis Gösterildiğinde
• Sanal ofis adresinde stopaj vergisi ödemezsiniz.
• Kiraladığınız sanal ofis adresi için aldığınız faturayı şirketinizin giderleri arasına ekleyebilirsiniz.
• Ayrıca elektrik, internet, aidat gibi ek giderlerle uğraşmanız da gerekmez.

Kısaca:
• İmalat yapacaksanız: Fiziki adres şart
• Hizmet odaklı faaliyetlerde: Home ofis veya sanal ofis avantajlı olabilir.

Sorularınız olursa yanıtlamaya hazırım.

Saygılarımla