Merhaba,
Bütçenize ve profilinize göre birçok ülkeye gidebilirsiniz. Kanada için iltica dışındaki en güzel yöntem Startup vizesi gibi programlar ya da farklı bir programla gidip orada vize değişimi. Startup vizesi maalesef 40 ay gibi bir bekleme süresine sahip. Diğer programlar buna göre çok daha hızlı. Ayrıca, puan sistemlerine göre belli puanınız varsa, iş bulma vizesi gibi programlarda var. İş teklifi alırsanız, bazı kategorilerde express vize seçenekleri var. Kısaca, profili bilmeden yorum yapmak çok doğru olmaz. En basitinden Kanada, eşiniz varsa, eşinizin İngilizce biliyor olmasına bile puan veriyor. Çünkü yerel adaptasyon sürecinde tüm detaylar önemli. Oturum izni alımı diğer bölgelere göre daha kolay. Vatandaşlık zamanla gelen bir konu.

Önce profil analizi yapılmalı, sonra uyan ülke ve programlar incelenmeli. Benim görüşüm bu yönde.

İlaveten, iltica gibi seçenekler birçok ülkede var. Ancak, bunlar her zaman son seçenek olarak değerlendirilmelidir. Ya da bunlar değerlendiriliyor ise, geride kimsenin kalmayacağından ve Türkiye'ye bir dönem asla geri dönme gereksinimi olmayacağından emin olunmalıdır.

Vatandaşlıktan çıkma konusu da kolay bir konu değil. Çünkü bir devletin vatandaşlığından çıkarken, hangi vatandaşlığınız olduğu soruluyor. Eğer başka bir vatandaşlığınız yok ise kafanıza göre ben vatansızım diyemiyorsunuz. Bu belki önceden mümkündü. Şu anda böyle bir seçenek olduğunu düşünmüyorum.

Merak ettiğiniz bir şeyler olursa, kararınız kesinse ve çok yakın dönem içerisinde gidecekseniz, özelden de soru sorabilirsiniz.