Emin Evimden arkadaşım araç aldı. 5 ayda kesin kura çıkacak kampanyası vardı ve mantıklıydı. Geçen yıl da sıfır aracını aldı.

Ev alımı konusuna gelecek olursak, konut fiyatları ülkemizde değişkenlik gösteriyor. Bugün 4 milyon lira olan ev 1 yıl sonra 5 milyon lira ve yıllar geçtikçe daha da artabiliyor. Bu sebeple de elinde 2 milyon nakiti olan birisinin 2 milyon da kredi kullanarak ev alması makul görünüyor. Nakiti olan birisi evim sistemlerine girerse, konut fiyatlarını yakalayamama ihtimali bulunuyor.

Çözüm nedir?

Evim sistemine girilmişse, örneğin, 1 milyon paranız var ve 2 milyon da evimden çekeceksiniz. 60 aylık kuraya girdiniz ve en geç 30. ayda çıkacak. 6 ayda bir konut fiyatlarını takip etmeli ve konut fiyatında artış varsa ve 2 milyon ev almanıza yetmiyorsa sözleşme güncellemesi yaparak bedeli artırmanız olacaktır.

Sisteme girdikten sonra yalnızca kura beklerseniz ve 24. ayda kura çıkarsa muhtemelen ev alamazsınız. Ancak, fiyatlara göre 6 ayda bir sözleşme güncellerseniz (ödemeniz artabilir.) sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Evim sistemleri uzun süredir var. Ben konut kredisiyle aldım ve memnunum. 2019 yılında 235 bine ev aldım ve tamamına kredi kullandım. 10 yıllık kredi aylık ödemesi 2400 lira. Banka kredisi kullananları anlamıyorum diyenler için, yeri, zamanı ve duruma göre hareket etmekte fayda var.