Merhaba.

Herkese iyi akşamlar. Az önce denk geldiğim bir mesaj üzerine bu bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Daha önce bir suçun mağduru olunduğunda ki şikayet süreci ile dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık suçlarında ki şikayet süreci ile ilgili bildiklerimi sizlerle paylaşmıştım. Bu konu da bilgilendirme amacıyla açılmış bir konudur.

Herhangi bir mağduriyet yaşandığında mağdur / müşteki (şikayetçi) olarak ifade verirken maalesef bu hususu bilmeyen kişiler "şimdilik şikayetçi değilim" gibi söylemlerde bulunarak ifade veriyorlar. Takibi şikayete bağlı olan, yani mağdurun şikayeti sonucunda soruşturması veya kovuşturması yürütülen suçlarda bir kez 'şikayetçi değilim' veya 'şikayetten vazgeçiyorum' dedikten sonra aynı eylem ile ilgili tekrar gidip şikayetçi olduğunuzda bu artık geçerli olmuyor.

Örneğin bir trafik kazası geçirdiniz, yaralandınız. Karşı taraftaki kişi yani şüpheli olarak adlandıracağımız şahıs sizinle ilk başta hastane aşamasına kadar çok ilgilendi ve siz o esnada ifade verirken "şu an için herhangi bir şikayetim yoktur" diye beyanda bulundunuz ancak sonrasında bu şahsın ilgi ve alakası kesildi, arayıp sormaz oldu, verdiği sözleri tutmadı, bunun üzerine gittiniz 'şikayetçi olmamıştım ama şimdi şikayetçiyim' dediniz. İşte bu aşamada sizin sonradan şikayetçi olmanızın hiçbir manası kalmıyor. Ya da ilk ifadenizde şikayetçiyim dediniz, sonrasında gittiniz şikayetten vazgeçtiniz, yine karar değiştirip vazgeçmiştim ama tekrar şikayetçiyim diyemiyorsunuz.

Özetle; takibi şikayete bağlı suçlarda en başta şikayetçi değilim dendiğinde ya da şikayetten vazgeçildiğinden tekrar geri dönüşü yoktur, sonrasında aynı eylemle ilgili tekrar şikayetçi olunamaz. İlk ifadenizde şikayetçi olduktan sonra vazgeçebilirsiniz ancak şikayetçi olmazsanız ya da şikayetten vazgeçerseniz sonrasında bu durumdan vazgeçip tekrar şikayetçi olamazsınız. Hukuk tabiri ile söyleyecek olur isek: 'şikayetten vazgeçmenin vazgeçmesi olmaz.' Bu TCK'nın 106/1-1.cümle maddesinde yazılı tehdit suçu gibi takibi şikayete bağlı olmayan, şikayetçi olunmasa da yeterli delil olduğunda kamu davası açılan suçlar için geçerli değildir. O suçlarda zaten şikayetçiyim / değilim gibi beyanların soruşturma veya kovuşturmayı sonlandırma yönünde bir katkısı yoktur.

Umarım kimsenin başına herhangi bir mağduriyet gelmez, bu bilgiyi kullanması gerekmez ama dünyanın binbir türlü hali var yine de bilinsin istedim.
Herkese iyi akşamlar.

* Bu yazı yalnızca bilgi birikimini aktarmak maksadıyla yazılmış olup tüm hukuki süreçlerde avukatlardan bilgi alınması veya en kötü ihtimalle adliyeye ya da kolluk birimlerine gidilerek burada ki personellerden yönlendirme istenmesi daha doğru olacaktır.