Eğitim almadan basit işler görülür mü? Mesela ben 1 hafta öncesine kadar pcb çizmeyi vs bilmiyordum herhangi bir ders almadım, evimde delikli plaket üzerinde yapıp aktif olarak kullandığım devreyi pcbye aktarıp geliştirmek istedim ve 1 hafta içerisinde böyle birşey çıktı ortaya. Elektrik/Elektronik vs bölüm okumadım, sadece chatgpt ve claude ai gibi platformlardan destek alıp mevcut modüllerin şemasını inceleyerek böyle birşey yaptım. Sizce bu pcb basıp kullanılabilecek bir proje mi. Teşekkürler.
https://oshwlab.com/muhammetdemirel1998/ups-pcb
Proje açışır çalışmaz bilemem. Kendinizi geliştirmeye çalışmanızda güzel bir şey. Ama anlatmak istediğimi anlamadığınızı düşünüyorum. PCB tabi ki yapabilirsiniz. Hazır projeleri kopyalarsınız, baskı yaparsınız, şema çizersiniz. ama bunları yapmak demek ben sıfırdan PCB yapabiliyorum demek değil. Çünkü mantığını teknik detaylarını bilmeyeceksiniz. İlla bir platformdan eğitim almak zorunda da değilsin. Bu alan için çok güzel ciltli kitaplarda mevcut.
Şimdi kopyaladığın projedeki bir komponent arıza yaptığında bunun neden arızalandığını, değerinin ne olması gerektiğini tespit edemiyorsan kopyalamanın hiç bir anlamı yok. Çünkü devre analizi yapamayacaksın. Devre analizi deidğim konunun ucu bucağı yok. Meslek lisesi elektronik bölümü okudum, sonra 2 yıllık elektronik okudum, birçok elektronik projede donanım tasarım kısmında yer aldım. 12 yıldır Güç elektoniği üzerine projeler yapıyorum, pcb way üzerinde ödüllü 3 adet büyük projem var ama ben hala elektronik biliyorum diyemiyorum tam olarak. Çünkü her gün yeni bir şeyler öğrenmek zorunda kalıyorsunuz.
bu şuna benziyor. Şuanda yapay zeka ile birçok projeyi klonlayabiliyorsun ama bir hata oluştuğunda yapay zeka çözemezse birinden hizmet almak zorunda kalıyorsunuz eğer kendiniz yazılım bilmiyorsanız. Pcb tasarımı aynı şekilde. eğer deidğiniz kadar basitse
Bir leptop için anakart tasarlayın ai ile bizde kullanalım :-)
Ayrıca linkte bulunan projeyi delikli plaket üzerinde kullanabilmekte çok zor bir durum. Çokta basit bir devre sayılmaz eğer hazır modüller kullanmıyorsanız.
Örnek: aşağıdaki devrede 6 adet kondansatörü ve 6 adet direnci birbirine kendi aralarında seri ama kondansatörler arasında paralel bağladınız.
Peki neden 6 adet yerine 1 adet daha büyük 60F kapasitör ve 28,6kOhm değerinde adet direnç kullanmadınız teknik olarak amacını biliyor musunuz?
Yapay zeka size akademik olarak birçok sebep söyleyebilir ama bir donanım tasarımcı bu şekilde bir tasarım yapıyorsa işin içinde kapastans olduğu içindir. bu bilgiyi sadece yapay zekadan alarak basit projeler yapılabilir ama detaylı büyük bir proje yapmak çok da mümkün değil en azından bu tarihlerde. İleride ne olur bilemeyiz.
Eğer her biri
10F ve 2.7V olan süper kapasitörler seri bağlanırsa, toplam gerilim dayanımı: 2.7V×6=16.2V2.7V birim zaman 6 = 16.2V2.7V×6=16.2V
Ancak toplam kapasitans azalır: Ctoplam=10F6=1.67FC_{text{toplam}} = frac{10F}{6} = 1.67FCtoplam=610F=1.67F
Eğer tek bir
60F kapasitör kullanılsaydı, bu kapasitör yalnızca
2.7V dayanabilirdi ve daha yüksek voltajlarda zarar görebilirdi.