Herkese merhabalar, iyi forumlar dilerim.
Burada yazdıklarım forum ile ilgili değil, sadece bir dış gözlemdir.
Bir ürüne ihtiyacım oldu. Türkiye'deki alışveriş sitelerine baktım; fiyatlar 850-900-1000-1200 TL arasında değişiyordu. (Birebir aynı ürün olmadığından fiyat değişebilir)
İkinci el alışveriş uygulamalarına baktım. Sıfır olması gerekmeyen bir ürünü ikinci el platformunda incelediğimde, Sıfır olan aynı ürünün 1300 TL gibi bir fiyata satıldığını gördüm. (Komisyonsuz olan)
Bu tür ürünlerin çoğu yurt dışından geliyor. Merak ettim ve görseli Google Lens ile arattım. Birebir aynı ürünü, hatta aynı görsellerle buldum. Muhtemelen satan kişi de buradan temin etmiş.
Vergiler ve kargo dahil 480 TL'ye sipariş verdim. Yani neredeyse üçte biri fiyatına denk geldi.
Kısaca, bir tasarım yapılır ve bunun değeri tasarımın kalitesi ve özgünlüğüne bağlı olarak belirlenir. Aynı tasarımı 10 TL'ye de 1000 TL'ye de satabilirsiniz, çünkü içindeki emek fiyatı doğrudan etkiler.
Buradaki ürün aynı ürün kalite aynı kalite görseli birebir aynı, satıcının da aynı kişi olduğunu düşünüyorum.
Üründe 750'den fazla yorum var ve 4,6 puana sahip. Yurt dışında 480 TL olan ürünü, ikinci el sitede 1300 TL'ye satan kişi var
Kazıklanmamak için iyi araştırma yapma durumuna geldik. Buna ticaret zekası mı desek, yoksa başka bir şey mi bilemedim...