caglargultekin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar,
18 yaşındayım. Lisem biter bitmez bir yazılım şirketinde Devops/docker üzerinde eğitilmek ve teknik yöneticiye yardımcı olmak üzere asgari ücretten Jr. Full Stack Developer olarak işe başladım. İşe başlamadan önce sunucu, HTML, CSS, PHP üzerlerinde bilgim üst düzeydeydi. Bu ay 9.ayım. Reactjs dilinde kendimi geliştirip ufak tefek perojeler yapıp bitirip teslim ettim. Tabi aynı zamanda docker, mail, server konularında da yetiştim. Uzman sayılmam ancak öğretilen veya gösterilen her işin üstesinden rahatlıkla geliyorum. Problem çözme becerim yüksek, Vuejs, laravel gibi bilmediğim dillerde de sorunlar çözerek şirkete fayda sağladım. Teknik yöneticim tam olarak işi öğretme meyilli değil, iş verir ve devopsda beni ordan oraya sürükler ancak bir şekilde işin içinden çıkarım. Aynı zamanda wordpress sitesi yapıyorum. Hem yazılımda hemde sunucu tarafında ordan oraya koşturuyorum. Mailler taşıyorum vs. Dershane parası biriktirmeye çalışıyorum ancak bu gün geçtikçe asgari ücretle zorlaşıyor. Açıkcası yoğun tempomdan dolayı ve bir çok işi tek başıma çözebildiğim için asgari ücreti kendimce haketmediğimi düşünüyorum. Nasıl zam isteyeceğimi bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Ne yapmam gerek? Haketmiyorsam haketmiyorsun diyin.
15 yıldır bilişim sektöründeyim köklü firmalarda çeşitli görevlerde yer aldım.
Kişisel görüşlerim şudur bilişim sektöründe özel sektör genel olarak zordur yıllandıkça değerlenir kazancını katlarsın.

Ancak sektöre yeni girmiş birinin üniversite gibi 2 yıl geçirmesi gerektiğini her zaman söylerim. Bu zam ya da gelirinizi artıramayacağınız anlamını taşımıyor.
Tecrüben 9 ay olduğu için minimum 24 ayı geçmesi gerektiğini düşünüyorum. 2 yıl sonunda halen yaptığının karşılığını alamadığını düşünüyorsal talep ettiğinde vermiyorlarsa farklı firmalara transfer olabilirsin 2 yıl sana çok ciddi referans olacaktır.

Düzenli akarını bozmadan ( Maaşını ) farklı kaynaklardan para kazanmaya çalışmalısın.
Örneğin 09-17 arası çalışıyorsan bu yaş için 18 - 23 arası ekstra freelance iş yapabilir gelir kazanabilirsin. Genel olarak 18 - 35 yaş arası bu şekilde geçiyor bu yaş aralığında ne kadar fedakarlık yaparsan sosyal hayattan parayı 35 ten sonra kazanmaya başlıyorsun.

Sevgiler.