TuruncuMedya adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ben bir markaya başvurdum. Başvurduğum marka xxxxxx olsun. Tek kelime 6 harf. Fakat ilk 3 harfinin markasını başkası almış ve benim markama itiraz etmiş. İkisinin anlamları da farklı. Nasıl bir yol izleyebilirim?
düz mantık şöyle düşünün ben ahmet diye bir marka başvurusu yaptım fakat ahm diye daha önce marka alan birisi benziyor diye itiraz etmiş

1. İtiraza Karşı Görüş (Savunma) Sunma

Markanız ile itiraz edilen marka arasında anlamsal, sektörel ve görsel farklılıklar olduğunu vurgulayan bir savunma hazırlayabilirsiniz. Bu savunmada:
  • Markaların farklı anlamlara geldiğini belirtin (kelime anlamları, kullanım bağlamı, vs.).
  • Hizmet veya ürün sınıflarının farklı olduğunu kanıtlayın (Eğer farklı sektörlerdeyseniz).
  • Tüketicilerin karıştırma ihtimalinin düşük olduğunu anlatın (Örneğin, farklı yazım şekilleri, telaffuz farklılıkları gibi).

2. Önceki Kullanımı Kanıtlama (Eğer Varsa)

Eğer markayı itiraz eden kişiden daha önce ticari olarak kullandıysanız, bunu kanıtlayan belgelerle (fatura, web sitesi, reklamlar, sosyal medya paylaşımları) bir savunma yapabilirsiniz.

3. Aynı Unsura Sahip Diğer Markaları Örnek Gösterme

İtiraz eden tarafın gerekçesi “ilk 3 harfin aynı olması” ise, piyasada benzer yapıda birçok marka olduğunu örneklerle gösterebilirsiniz. Örneğin:
  • "Turkcell – Turk Telekom"
  • "Ford – Forbes"
  • "Apple – AppStore" gibi örneklerde olduğu gibi markalar ortak harfler içerebilir ama farklı markalar olarak varlığını sürdürebilir.

4. Uzlaşma Yolunu Değerlendirme

Eğer itiraz sahibiyle iletişime geçme şansınız varsa, markayı kullanmanıza izin vermesi için bir uzlaşma sağlayabilirsiniz (örneğin, bir protokol ile).

5. Marka Bülten Sürecini Bekleme

Türk Patent ve Marka Kurumu, sizin verdiğiniz savunmayı inceleyerek karara bağlar. Eğer savunmanız güçlü ise itiraz reddedilebilir.
Eğer itiraz kabul edilirse:
  • Yeniden başvuru yapabilirsiniz (örneğin, markanıza ek bir kelime veya görsel unsur ekleyerek).
  • Hukuki itiraz yoluna gidebilirsiniz (mahkemeye başvurarak kararın iptalini talep edebilirsiniz).