Hatanızı bildiğinizi düşünüyorsunuz. Çoğu kişi bu gibi bir durumda "neden kaldıracı arttırdım?" veya "şu işlemi açmasaydım" gibi şeyler düşünüyor. Hata bu değil. Öncelikle hiç bir şekilde bir gecede herşeyi kaybedebileceğiniz bir işlem stratejiniz olmamalı. bunu yapamıyorsanız bu işlere girmemelisiniz. Spot olarak bile işlem yapmayı.
Portföy yaklaşımı ile ve matematik bilgisi ile basiretli bir kişinin crypto ve diğer yatırım araçlarında yapacağı bir genel portföy ile kaybetmesi veya sürekli kazanç elde etmemesi çok zor.
Benim bir işlem stratejim var. özetle şu şekilde kendi belirlediğim kombo bir platformda hisse, etf, fx, emtia ve crypto ile işlem yapıyorum. toplam 5x i geçmiyor kaldıracım. hatta çoğu kes marj içinde bir boşluk oluyor mutlaka. tüm işlemlerim long değil, bazı ters işlemlerim var. bunlar çok kötü durumlarda tüm varlıklar geri geldiğinde zaten afaki bir kazanç elde ediyor genellikle ve kapatıyorum. dolayısıyla aslında efektif kaldıracım bir anlamda yıl içinde ortalama 2 3 x arasında oluyor.
Bu yukarıdaki yazdığım strateji gibi bir şey yapamayacaksanız bir noktada kaldıracınızı arttıra arttıra bir gece içinde likit olacak duruma geliyorsanız ve bunu kontrol edemiyorsanız aslında gerçekten kumar oynamış oluyorsunuz. cytpto veya hisse veya tüm kaldıraçlı işlemleri de içine alan işlemlerde aslında kumar denilmesi çok yanlış. kumar olan şey sizin işlem stratejinizin "ya çok kazanç; ya likit olma" seviyesine geliyor olması.
psikolojinizi ayarlamadan ve sağlamlaştırmadan; gerçekten yatırım yapabileceğiniz sakin bir fon elde edinceye kadar kesinlikle tekrar girmeyin. yarın elinize geçecek 1000 usd lik kredi limiti sizi tekrar hüsrana uğratır. bir süre başka yerlerden de gelir elde edeceğiniz odağınızı buraya yoğunlaştırmak zorunda kalmayacağınız bir duruma getirmelisiniz. ondan sonra kaldıracı düşük olarak işlem yapacak stratejiyi içinize sindirebilirsiniz. genellikle üstüste gelen likit olma durumu bu tür bir psikolojiden oluyor. sürekli eski kayıpları da telafi edecek büyük oranlı kazanç elde edecek bir strateji sizi sürekli likit eder. Yavaş kazanmalısınız, kaybettiğinizde kaldıracınızı düşürecek şekilde bazı uzun varlıkları zararına satabiliyor da olmalısınız. Bu iş çok zor değil aslında; ama, öğrenmek, çalışmak ve uygulamak zor.
Geçmiş olsun., başarılar diliyorum.

okasimoglu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Saygıdeğer emre bey , öncelikle teşekkür ederim güzel yorumunuz için ama özel sektör çalışanı için büyük para en azından benim yıllık gelirimi ben tek gecede bıraktım üzen bu elbette bu para şuan çok para değildir lakin totaline vurarsak 1m TL'yi geçiyorum maalesef