Aslında sizin hangi tarza daha yatkın olduğunuz burada en önemlisi bence ona göre daha rahat öneriler yapılabilir. Buna göre de birkaç çeşitli öneri de ben yapayım.
Yabancı ve yerli klasikler
- Hem kısa hem de akıcı olduklarından okumaya da yeni başlayacağınız için de hevesinizi törpülemeyecek eserler
- Kumarbaz - Dostoyevski / Altıncı Koğuş - Anton Çehov / Bir İdam Mahkumunun Son Günü - Victor Hugo
- Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Peyami Safa / Yaban - Yakup Kadri Karaosmanoğlu / Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf ve İçimizdeki Şeytan eserlerini mutlaka okumanızı öneririm. Pek klasik sayılmaz ama Zülfü Livaneli'nin Serenad'ı da keyifli bir kitaptır ama buradakilere göre biraz uzundur.
- Biraz uzun olsun isterseniz de
- Suç ve Ceza - Dostoyevski / Olasılıksız - Adam Fawer / Alamut - Vladimir Bartol
Korku ve gerilim seviyorsanız da
- İlk başta Hayvan Mezarlığı - Stephan King, Kafes - Josh Malerman ve Halüsinasyon - Alein Kentigerna öneririm.
Şiir severseniz de
- Benim için başlıca 2 tane favorim var. Otuz Beş Yaş - Cahit Sıtkı Tarancı ve Canzoniere - Francesco Petrarca. Bunların dışında önerebileceğim de yine favorilerimden Özdemir Asaf - Lavinia ve Yalnızlık Paylaşılmaz, Birhan Keskin'in de Kim Bağışlayacak Beni adlı eserlerini öneririm.
Mitoloji ve biraz felsefi yanınız var ve başlamak isterseniz de
- Dante'nin Yeni Hayat'ı ve ardından Cehennem-Araf ve Cennet'ini okuyabilirsiniz. Çok uzun bir tarihi eser olarak İlyada ve Odysseia da okuyabilirsiniz.
Benim önerilerim şu anlık bu kadar. Şiir ve uzak tarih(Osmanlı, Bizans, Roma vs.) anlatılan kitap önerilerinizi ben de alabilirim.