Tüm güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
proje güzel şunu merak ediyorum; 1 milyon ani istek ve spam da nasıl güvenlik yada kesintisiz erişilebilirlik sunulacak?
Sorun bu projem üzerineyse ; sistem şuan kubernetes ortamında her servis 2 sunucu 2 instance üzerinde çalışıyor. Cloud sisteminde barınsaydım anlık ölçeklenerek milyonların üstünde bir talebide anında karşılayabilirdim. Ancak şuan on-premise bir kurulumum var. Haliyle sunucu kaynakları ile limitliyim. Bu limitte projenin performansı/verimliliği ile orantılı tabiki.
Anlık bir kullanıcı yoğunluğuyla karşılaştığımda ek sunucu açıp sistemi ölçeklendirebiliyorum.
Sorun genel ise ; bir web sitesi büyük ölçekteyse her işlemi üstlenen farklı servisler olur. Ve bu servisler yatayda ölçeklenerek birden fazla instance olarak çalışır ve gelen talepleri bölüşürler.
Hangi dil ve teknolojileri kullanıyorsunuz ?
Backend GO, Frontend React/Typescript
Ortada bir emek var. Güzel ilerlemişsiniz, elinize sağlık.
Yalnız şunu söylemek istiyorum: Birebir her şeyi taklit edilerek bir platformun alternatifi olunamaz. Rakip firma ile sorun yaşanması da muhtemel. Bildiğimiz Discord olmuş bu.
Ülkedeki girişimlerdeki temel problem yenilikçi yaklaşmak yerine varolanı kopyalamaktan doğuyor. Bu noktada özgün bir proje olarak kurgulamanızı tavsiye ediyorum.
Haklı olduğunuzu düşünüyorum ve ben de aynı görüşteyim. Discord'un kapanma süreciyle ortaya çıkan boşluğu değerlendirmek için çıktığım bu yolda maalesef çok kısıtlı bir sürem vardı. Yaratıcı tasarım, backend ve frontend kodlama, mobil, web ve masaüstü uygulamaları geliştirme gibi Discord'un yıllar içinde bir ekiple gerçekleştirdiği tüm bu işleri tek başıma 2-3 ay içerisinde yapabilmek pekte mümkün değil. İlk aşamada kullanıcı alışkanlıklarını korumak adına benzer bir tasarımla başladım, fonksiyonlara/işlevselliğe odaklandım. Tasarım işinde takıntılı olduğum için vakit kaybetmemek adına es geçtim.
Discord'dan ayrıştığım ve daha çok ayrışacağım bir çok özelliği planlıyorum, bir kısmına konuda değindim zaten. Ortada henüz bir ticari aktivite olmadığı için sorun yaşayacağımı pek düşünmüyorum.