Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
Bu cümlede, işsizlik sigortası için gerekli şartlar ve başvuru süreçleri anlatılmaktadır. Şöyle açıklayabilirim:
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak:
Bu şart, kişinin işten ayrılmadan önceki 120 gün boyunca sigortalı olarak çalışmış olması gerektiğini ifade eder. Yani, işten ayrılmadan önceki yaklaşık 4 ay boyunca sigortalı bir işte çalışıyor olmalı. - Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak:
Bu şart, kişinin son üç yıl içinde toplamda en az 600 gün (yaklaşık 2 yıl) süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerektiğini ifade eder. Bu primler, çalıştığınız dönemde sigorta kapsamında yapılan ödemelerdir. - Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak:
İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde en yakın İŞKUR (İş ve İşçi Bulma Kurumu) birimine başvurmanız gerektiği belirtiliyor. Bu başvuru, şahsen gidebileceğiniz gibi elektronik ortamda da yapılabilir.
Bu şartlar, işsizlik sigortası ödeneği alabilmek için gerekli olan başvuru ve sigortalılık koşullarını belirler. Eğer bunlara uygunsanız, işsizlik ödeneğinden faydalanabilirsiniz.
Kaynak:
https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/i...izlik-odenegi/
Peki Hocam ben ilkkez sigortalı işe girdim orada 650 günüm var. Önceden ise 256 gün kendim evlerin sigortası yapılıyordu 2 3 ay öyle birde 150 gün inşaat kalfası vs sigorta günüm var. Çıkış yaptığımda 3 4 aya çıkacağım alabilirmiyim işsizlik sigortası?