Sorun çıkacağını düşünmüyorum
Düşünceyle hareket etmek ve tavsiye vermek bu konularda çok tehlikeli olur, arkadaşın başı yanar. Dolandırıcılıkta buna fasona kullanma yöntemi diyorlar.
A, b ve c kişileri olsun. Arkadaş c kişisi diyelim. Bir de son olarak banka hesabını dolandırıcıya yani a kişisine kiralamış olan d olsun. Bu da hesapçı ya da hesabını kiralayan Suriyeli ya da öğrenci biri olsun "d".
A gidip b'yi dolandırıyor.
Dolandırırken c'yi yani masum arkadaşı buluyor, hesap bilgilerini bir şekilde alıp duruma göre yiyeceği senaryo kurguluyor. Bu yanlış gönderim olur, fazla gönderim olur, ürün/hizmet alacakmış gibi yapıp iade istemek olur, ya da ne bileyim gerçekten adam telefon falan satıyordur ödemeyi mağdur kişiye (b'ye) yaptırıp sahip olacaktır. Biz yanlışlıkla gönderme yönteminden devam edelim.
A: Hocam size yanlışlıkla 23K gönderdim iademi yapar mısınız?
C: Aynı IBAN'a mı hocam?
A: Hayır hocam şu IBAN'ıma (kiraladığı d'nin IBAN'ı).
Sonuç? B gitti c'yi savcılığa verdi, c hakkında ağır cezada dava açıldı, a sırra kıdem bastı, d de "benim bi şeyden haberim yok gurban ben 1000 liraya hesabımı kiralayıp GSM hattı ve banka kartımı teslim etmiştim" dedi.
A tertemiz sıyrıldı, b dolandırıldığıyla kaldı, c'nin sicili yandı, d'ye de artık yardım ve yataklıktan giren girdi.
Şimdi bir şey olmayacağını düşünmeye devam ediyor musunuz hala hocam?