ChatGPT cevabı;
Evet,
WhatsApptan izinsiz tanıtım yapmak yasaktır ve hukuki yaptırımları olabilir. Türkiyede
Ticari Elektronik İleti Yönetmeliği ve
Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) kapsamında, kişilere izinsiz ticari mesaj göndermek suçtur.
Yasal Durum ve Cezalar:
- Ticari Elektronik İleti Yönetmeliği:
- Reklam, kampanya veya promosyon içeren mesajları göndermek için önceden alıcının onayı gereklidir.
- İzinsiz mesaj gönderen işletmelere Ticaret Bakanlığı tarafından ceza kesilebilir.
- KVKK Kapsamında:
- Kişilerin telefon numarası veya kişisel verileri izinsiz kullanılamaz.
- Kişinin rızası olmadan WhatsApptan tanıtım mesajı göndermek kişisel verilerin kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilir.
- WhatsApp Politikaları:
- WhatsApp, spam ve toplu reklam mesajlarını yasaklamıştır.
- Çok sayıda şikayet gelirse hesabınız kalıcı olarak kapatılabilir.
Yasal Tanıtım Nasıl Yapılabilir?
✔️
Müşteri onayı alınmalıdır. (Örn: "Bizden kampanya mesajları almak ister misiniz?")
✔️
İleti Yönetim Sistemi (İYS) kaydı yapılarak yasal yollarla toplu mesaj gönderilebilir.
✔️ WhatsApp Business API kullanarak
onaylı müşteri listesine mesaj gönderilebilir.
📌
Özetle: WhatsApp üzerinden izinsiz tanıtım yapmak yasaktır ve
para cezası, hesap kapatma gibi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Müşteri izni alarak ve yasal çerçevede hareket etmek en güvenli yöntemdir.
Genel olarak yazıyorum forumdan olan ya da olmayan arkadaşlar varsa son zamanda ara ara gelmeye başladı. Bu zamana kadar şikayet yapmadım ama yakında şikayet etmeye başlayacağım. Bot alıp reklam yapacak oluyorsunuz ama yaptığınız reklamlar KVKK ihtal ediyor.
Konuyu bir şikayet uyarı vs olarak algılamayın
BİLGİ KONUSU gibi algılayınız.
Herkese iyi forumlar iyi ticaretler.