Bunu neden yazdığımı bilmiyorum, ama sürekli muhasebe ücretleriyle ilgili sorular soruluyor. O yüzden muhasebeci arkadaşlar da konuya girip yazsın. Ben de bildiklerimi paylaşayım.

Muhasebe Ücret Tarifeleri(3 farklı tarife var)

1. Resmi Ücret Tarifesi (Muhasebeciler Odası tarafından belirlenen)
  2. İş Yüküne Göre Ücretlendirme (Muhasebecinin verdiği ek hizmetlere göre değişir)
    • Eğer muhasebeciye ekstra işler yaptırıyorsan (personel işe giriş-çıkış, fatura kesme vb.), ek ücret ödersin.
    • Beyannamelerini, faturalarını düzenli arşivlemeyip, sürekli "3 sene önceki evrakımı gönder, bankadan kredi çekeceğim" diye arıyorsan, saat ücreti ödersin. Saat Ücretleri
    • Bunun dışında şahıs şirket, limited şirket, e-ticaret yapan, teknokent'de olan vs. İşletmenizin faaliyetine göre ücret değişir. Konu hakkında güzel bir açıklama burada: Muhasebeci İş Yükü Hesaplama
    • Yani eğer bu fazlamı diyorsanız buradaki tüm bilgileri vermek zorundasın ki sana adam söylesin fazla mı?
    • Bunun dışında E-Fatura, E-Defter kullanıyorsan bunun için mühür, entegratörden kontrör ilave yazılım falan alınır. Eğer adam senin için yazılım değiştiriyorsa elbette bunun için sana bir ilave ücret yansıtacak.
      QNB'de 10 TL alıyorlar 1 fatura için. Evrak sayısı, e-defter, e-fatura gibi sistemler de ücreti etkiler çünkü bunun için ilave işlemler yapılması gerekir.
      Örnek E-Defter için eskiden 1 senede 1 gün senin için uğraşırken şimdi her ay 1 gün senin için uğraşıyor.
  3. "Dayıoğlu Tarifesi" (Muhasebecinin hissettiği sevgisiye göre değişir)
    • Muhasebeciyle aran iyiyse, farklı bir ücret uygulanabilir.
    • Keklendiği hissediyorsa daha çok giydiriyor.

Muhasebecilerin Sorumlulukları ve Olmayan Görevleri

📌 Muhasebeciler denetim firması değildir!
  • Evraklarınızın doğruluğunu kontrol etmekle yükümlü değiller.
  • Size gönderdiğiniz evrakları doğru kabul edip, hesap planına uygun işlerler ve vergi dairesine beyannamenizi verirler.
  • Eğer bir denetim istiyorsanız? Vergi müfettişleri gelmeden. Denetim yapan bir YMM ile anlaşacaksınız. (Evet SMM YMM değildir.) Ayda 1 senede 1 denetlettireceksiniz belgelerinizi, defterlerinizi ve beyanamelerinizi 1 denetime ne kadar istediğini görünce anlayacaksınız verilen ücretleri

📌 Muhasebeciler finans danışmanı değildir!
  • İşinizi kara geçirmeniz için nasıl fiyatlandırma yapmanız gerektiğini hesaplamak onların işi değil.

📌 Vergi kaçırma danışmanı değiller!
  • Sizi vergi kaçırma pardon KAÇINMA konusunda yönlendirmezler. Hukuk dışı işleriniz onları bağlamaz. Adam vurmadan önce silah satıcısına danışıyormusunuz?

Benim muhasebecim beyanname vermek dışında hiç birşey yapmıyor. Entegratörlede ben anlaşıyorum. Mali mühürüde ben alıyorum. Beyannamelerimi indirip bankaya vereceksem onuda ben veriyorum. Hatta vergi müfettişini izihat dilekçesinide ben yazıyorum. Sonuçta bu işi ben yapıyorum. 100 farklı mükellefe hizmet veren adam nereden bilecek sizin hangi işi ne zaman, niçin ve nasıl yaptığınızı.

Yani ayda 3-5-10,000 TL verip adamlardan sihirbaz olmalarını beklemeyin.

He işini doğru yapmayan muhasebeciler varmı? OHOOOOOO mükellef olarak sizi alıp büro elemanına verip 10 sene boyunca 1 tane kaydınıza bile bakmayan tonlarca var. Onuda siz denetleyeceksiniz.

Muhasebeciler ile aram iyi değildir. Çünkü devletin prosedürlerinden sıkılan birisi olarak herşeyin online ve yapay zekaya döndüğü bir yerde halen 100 yıl öncesi düzen ile çalışırlar. Birileri muhasebeciye verdikleri paraları dert ederken onlarda yazılımcılara verdikleri paraları dert ederler.

Buna rağmen muhasebecileri bana savundurtunuz. Aklıma bu geldi.

2025 yılı içinde anket açıyorum kim ne veriyor görürüz.