cnc ile solidworks farklı şeyler ama... biri 3d tasarım çizim ve render programı öteki cnc çalıştıran düğmelere basan, parçaları değiştirip bağlayan, elini yağa bulaştıran adam. çizen adam ayrı, onu gcode'a çeviren adam ayrı, makinaın başında parçayı işleyen ayrı. bunların hepsini birden yapacaksan ona göre maaş isteyesin diye söylüyorum.
solidworks, autocad, fusion360, onshape, freecad, powercad... hepsi aynı mantıkla çalışıyor. hepsinde menüler neredeyse aynı. evet bazen internette solidworkste böyle yapılan işi fusion'da nasıl yaparım diye araştırman gerekiyor ama demem o ki programlar arası geçişte pez zorlanmazsın. solidwork yüklenmesi indirmesi saat alan güçlü makina isteyen bir program. fusion denilen o ki daha hafif ve kişisel amaçla ücretsiz kullanabiliyorsun. bunların hepsinin render işlemi ekran kartı iyi birşeyse çok güzel oluyor değilse kasıyor.
ben derim ki onshape'i googlle, bedava online bir program, autocad firmasının programı zaten. beleş versiyonun özelliği yaptığın çizimlerin herkese açık olması gerekiyor. ama güzel tarafı da şu :" drone pervanesi" diye arat sana başkalarının çizimleri geliyor. youtube'da bir sürü eğitim videosu var. ben derim ki onshape'den başla fusion'a geç. baktın "tamam ulen ben öğreniyom bu işi" diyorsun, solidworks'e de bir ara bakarsın. ama fusion ile solidworks hemen hemen aynı, ben söyleyeyim...
biryerden artcam denen programı bul. cnc'lerin yapabileceklerini sana göstermesi açısından eğlencelidir. bu arada 3d tasarım-artcam-gcode olaylarını da kapmış olursun. arada youtube'a gcode nedir gibi şeyler yazarsan zaten "aaaamaaannn bee bumuymuş" diyeceksin, orada sorun yok.
eğer teknolojiyi merak edersen arduinoı cnc controller diye arat, sana o kocaman makinaların içerisinde ne olduğu hakkında fikir verecek minik kibrit kutusu kadar devreler bulacaksın.
öğrenmeden dükkanla falan anlaşma. ben diyeyim bir ay sen de iki ay ver kendine. kastır ama olayı. tuvalette falan video seyret. pekçok cnc operatörüyüm diye geçinene fark atmış olursun. önce bir kutu tasarla, sonra kapaklı bir kutu. köşelerini yuvarlattır falan. sonra iki kutuyu birbirine vidalama işine gir. bunları cad programnda yapabiliyorsan temel fomnksiyonları kapmışsındır. ama bak video seyredeceksin, sonra o seyrettikerini yapacaksın. bu 3d tasarım işi öyle berbat birey ki "tamam lem anladım" diyemiyorsun, yapmaya kalkışınca patates oluyorsun. mesela programlama işi öyle dğeil ama tasarım işi öyle.... eksenler, düzelmler, açılar, heryana gönen bir ekran falan...
bunu yaprıktan sonra, elinde ötnek tasarımların da olur, sorarlarsa söylersin, git sanayiiye.. işte o zaman yeni başladığın için sana çöy söyletmeye sıkar biraz milletin ingiliz anahtarı.
haaa... ingilizce ingilizce ingilizce... asla ihmal etme.. sakın.. gidirik olursun.
kolay gelsin sana..