resulalagozoglu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yorumlarda haram diyenleri anlamıyorum.

rezerve göre fiyat değişikliği gösteriyor birinden alıp birine vermiyorlar.
Türk Lirası gibi olduğu yerde ya değer kazanır yada değer kaybeder?

kumar değildir kumar olan vadeli işlem açmak.
sen sanal bir para birimi alıyorsun.
Vezneye gidip Dolar almak,
Kuyumcuya Gidip Altın almak,
Borsaya girip Hisse veya Kripto para birimi almak.

normal toplum para birimlerine kıyasla kripto para daha hareketli çünkü rezerv sürekli değişmekte. Bir yatırımcı anlık olarak 1 Milyar Dolarlık herhangi bir kripto alabilir. Bu dan aldığı kriptonun rezervini yükseltir ve fiyatını da yükseltir.
Bu sadece ufak olan bir detaydır.

fiyatın artışını etkileyen bir çok etken var…

Bizim 1milyar Türk Liramızda yurt dışında kullanılsa şuanda doların düştüğünü görebileceksiniz bu mantıkla PARA Birimleri haramdır. 🫶🏻 (Haram diyenlere göre)
Şimdi ben falanca bir coin'e 100 bin TL para yatırdım. Spot diyelim. Vadeli zaten kumardır da. Aslında vadeliden bile örnek verilebilir.

Spotta o yatırdığım coin'i çaktılar aşağıya. Ben bir giriyorum 30 bin TL param kalmış. Benim o 70 bin TL'me ne oldu. Bölüşüldü mü?

Diyeceksin ki, satmadığın müddetçe kardasın. Genelde aldığın yere o coinin gelmesi ayları bulur ama diyelim ki geldi. Sen yine kaybeden birilerinin parasıyla yeniden 100 bin TL'ye ulaştın ya da kar ettin.

Hele ki vadeli. Oradan dönen paranın haddi hesabı yok. Sen sanıyor musun ki vadeli ile spot ayrı kefelerde. Orada kaybedilen paranın sana bana gelmediğini söyleyebilir misin. Bildiğim bir firma sahibi vadelide milyonlarını kaybetti. Ne oldu o milyonlara? Ne diyeceksin. Yatırmasaydı kardeşim mi? Bu düşünceyle bu iş yapılabilir mi. Yapılabilir ama tutupta haram diyenleri de anlamıyorum sözü söylenmez.