selimkoc adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bilgisayar biliminde çok kaynak tüketen işlemleri pahalı (expensive) iş denir. Sistem kaynaklarını çok tüketir. Ve eğer bu işlem tekrar ediyorsa, bu pahalı işlemi, ekonomik , daha az kaynak tüketen hale cache ile getirirsiniz. WordPress cache de bu mantıkla kullanılır.

En basitinden diyelim bilgisayarınızda bir dosya açtınız, bu RAM’e yüklenir ve eğer RAM miktarı yeterliyse cache olarak RAM’de kalır, hatta bu dosya çok sık, sürekli kullanılan bir dosya ise ve yeterli bellek varsa işlemcinin cache’ine yükselir, L3, daha da önemliyse ve yer varsa L2 ve L1. Hız olarak sık kullanıldıkça daha hızlı alana geçiş yapar, en hızlı cache L1 sonra L2, L3, Ram, Disk Şeklindedir. Burda da amaç dosya tekrar açıldığında daha hızlı erişim sağlanması.

Sitenizin hızlı olduğunu düşünüyorsunuz sanırım, sitenizin aylık TTFB 0,8s. Google’ın kriterine göre “iyi” kategorisinde değil.
https://pagespeed.web.dev/analysis/h..._factor=mobile

WordPress TTFB problemlerini nasıl çözdüğümüzle ilgili iki örnek sitenin olduğu şu blog’a göz atabilirsiniz.

https://www.globaliser.com/wordpress-ttfb-ilkbayt/

Sorunuz varsa yardımcı olayım ama bu konuda yazılanların bilgisayar sistemlerinin çalışma mantığına aykırı iddialar. Dünya düz, yer çekimi yok demek gibi bir şey.

hocam site hızı nasıl hızlandırılır gereklımıdır vsvsvs bunlar ayrı konular, bir web sitesinin otoritesini google SS'a göre degerlendırmek ayrı bir bakıs acısı, %99 sonuc veren sitelerımde var benım, ya da r10 ve sahıbınden amazıon gibi sitelerınde SS'u yerlerde.

cache, bir bypass yontemıdır asla kalıcı bir cozum değildir, kalabalıgı dagıtmaz ya da olusmasını engellemez sadece kalablığa goğüs gererek sızın kırmızı halıdan rahat gecmenızı sağlar. amac o yoldan rahat gecmek ıse evet bunu size verır, ancak ben sakın bos genıs sessiz bir yolda yurumek ıstıyorum. ısın ana mantıgı bu bana gore.

cloudflare ve cache kullanmayı bıraktıktan sonra ben hitlerımde ve yukselıste %30 oranında bir artıs gozlemledım. isteyen kullanır isteyen kullanmaz. çok büyük aşırı hitli bir web sitem olursa ıkısınıde kullanırım o zaman ekmeğini yerım ancak giriş ve orta seviye siteler ıcın bana gore gereklı değil.