yüksek trafikli siteler istedikleri gibi at kosturabılırler hiç sorun yok ki zaten trafıklerı yuksek zaten google karsılarında el pence, goruyoruz bugun buyuk haber ve gazate sitelerını reklamdan spamdan baska bir sey yok, ki ben zaten tüm sitelerde cache e karsı değilim.
siteye ya da x sayfasına yapılan ilk ziyarette her sey normal ancak tekrarnında cachleme var once bana bunun mantıgını ızah edın ben anlıyayım sonra sızınkılerı tek tek ızah eder acıklarım.
google hızlı sitelerı tabıkı sever cache hız demek değildir vpn mantıgında calısan yonlendırıcı bir unsur gibi benım gozumde bu kadar site cache yokkende yoluna devam edıyordu gunumuzde cache kullanmayan siteler var. cache eklentısıyle hız kovalamak yerıne kalıtelı bir firmadan kalıtelı hostıng satın alarak aynı yola cıkabılırsınız. ımzamdakı sitede cache eklentısı kullanmıyorum gezınebılırsınız.
cache tamamen karsı değilim kullanılması gereken yerler alanlar olabılır ama genel olarak mutlaka yuklenmesı gereken bir eklenti gibi gormuıyorum ben sahsen.
Bilgisayar biliminde çok kaynak tüketen işlemleri pahalı (expensive) iş denir. Sistem kaynaklarını çok tüketir. Ve eğer bu işlem tekrar ediyorsa, bu pahalı işlemi, ekonomik , daha az kaynak tüketen hale cache ile getirirsiniz. WordPress cache de bu mantıkla kullanılır.
En basitinden diyelim bilgisayarınızda bir dosya açtınız, bu RAMe yüklenir ve eğer RAM miktarı yeterliyse cache olarak RAMde kalır, hatta bu dosya çok sık, sürekli kullanılan bir dosya ise ve yeterli bellek varsa işlemcinin cacheine yükselir, L3, daha da önemliyse ve yer varsa L2 ve L1. Hız olarak sık kullanıldıkça daha hızlı alana geçiş yapar, en hızlı cache L1 sonra L2, L3, Ram, Disk Şeklindedir. Burda da amaç dosya tekrar açıldığında daha hızlı erişim sağlanması.
Sitenizin hızlı olduğunu düşünüyorsunuz sanırım, sitenizin aylık TTFB 0,8s. Googleın kriterine göre iyi kategorisinde değil.
https://pagespeed.web.dev/analysis/h..._factor=mobile WordPress TTFB problemlerini nasıl çözdüğümüzle ilgili iki örnek sitenin olduğu şu bloga göz atabilirsiniz.
https://www.globaliser.com/wordpress-ttfb-ilkbayt/
Sorunuz varsa yardımcı olayım ama bu konuda yazılanların bilgisayar sistemlerinin çalışma mantığına aykırı iddialar. Dünya düz, yer çekimi yok demek gibi bir şey.