Bir süre önce 3000 tlye çok iyi bir iş yaptırdım. Aynı işi yaptırmak için 1 yıl öncesine kadar bilgi alabileceğim birisi bile yoktu. İlgili konuları açıp baktığımda somut birşey çıkmıyordu.
Bir kez teklif aldığımda 20k-30k bandında belli belirsiz cevap verildi.

Demek istediğim şey şu, evet serbest piyasa var ama alıcı taraf ile satıcı arasında İŞİN İÇERİĞİ konusunda anlaşma bazen zor olabiliyor. Teknik konularda her iki tarafın bilgisi farklı olduğu için böyle oluyor.
Bazen de işi savsaklayacak ya da başkasına yaptıracak kişiler kurumsalız vs ayağına çakıyorlar teklifi. Ancak iş yapılırken sorunlart ortaya dökülüyor. Adam daha yapılacak işi kendisi anlamamış, bir başkasına paslayıp komisyon kırıyor.

Bunlar yaşandı. Eminim ki daha fazlası da başkaları taarfından yaşanmıştır. Kimileri uyanık tezgahtar mantığıyla çalışıyor, kimileri de işini özveriyle yapıyor.

İşini gerçekten güzel yapan üyelerin destekelmesi egrekiyor. Ben itrader verirken, yorum yaparken, ve ilgili başka konularda etiket yapmaya özen gösteriyorum.

Ahlaklı dürüst işini iyi yapanların desteklenmesi platformu daha adil ve sağlıklı hale getirir.

Bir önemli nokta da yapılacak işin içeriği ve fiyat konusunda konularda ve mesajlarda açıklık ve netlik. Bu sağlanamadığı için iletişim uzayabiliyor.

Müşterinin fiyat beklentisi de bazen tepki çekebiliyor. Çoğu zaman yazılımcı taraf da haklı. Ancak verdiğim örneklerde olduğu gibi çoğunlukla uçuk fiyat teklifleri verildiği de oluyor.

Bu fiyata bu iş olmaz düşüncesi yerien göre doğrudur. Ancak çoğu yerde iyi veya kötü ödenen ücret karşılığı işin çöpe gittiği de oluyor.

Ben ürün hizmet satışı yaparken sonuna kadar alıcı tarafın memnuniyetini düşünürüm. Ancak genel ticaret ahlakına göre para alınıp iş teslim edildikten sonra kaybolan, 180 derce dönüş yapan insanlar var.

İletişim önemli, sağlıklı iletişim önemli, işin tanımı ve fiyat belirlemesi önemli. Bunlar sağlıklı yapılırken atar gider yapan saygısızlık yapanı engelleyeceksin. Toksik insanlarla kaybedilen her sanşye zarardır.

Hayırlı işler dilerim.