ClassWeb adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Firmaya satadabilir,
Başkasına satadabilir,
Kullanadabilir.

Ama nasıl aması var

Örnekler her iki taraftan da gelecektir, firmaya satanda gelir veya satmaya çalışırken patlayanda hocam net kesin bir kelime kullanmak bu konuda imkansız çünkü içerisinde değişken durumlar barındıran bir konu bu konu.

Domain sektöründe ilk gelen alır kuralı geçerlidir. İstisna durumlar her 2 taraftan da var misal wipoya dava açıp domain alanda var veya hiç bir şey alamayanda. Siz kişiyi taklit etme suçu işlemediyseniz, aldığınız domaini bir koz olarak kullanıp firmaya şantaj yapmadıysanız veya taklit etmediyseniz yani kötüye kullanım yoksa kimse sizin elinizden domaini alamıyor. Firma gelir size teklifini yapar satarsınız veya firmaya gidersin domain bende dersin firma iş uzasın istemez tamam şartlarını kabul ediyorum der. İsterseniz X bir kişiye satar aradan çekilirsin. Kullanmaya gelince ise taklit suçu işlemedikten sonra her türlü kullanma hakkına sahipsin. Ne zaman markayı taklit ettin domaini elinden aldılar demektir zaten. İçerisinde bir çok farklı değişkeni barındıran konu.
Haklısınız hocam, katılıyorum. Ama bu söylediğiniz 1000 domainden 1 domain için geçerli bir durum. Şansınıza bu domaini bulacaksınız, siz kaydedeceksiniz, firma çok isteyecek, onlara satacaksınız falan. Zor ihtimal.

Firma domaini önceden kullanmıştır, hak talep edebilir. Siz firmadan önce kaydetmişsinizdir, yine hak talep edebilir. Domainin ilk sahibi olmanız bir avantaj ama her zaman çalışmaz bu durum.

Konudaki domain ve türevleri üzerine hızlıca genelgeçer bir cevap yazdım ben. "bmwsatinal, drinkcocacola" tarzında domainleri hedef alarak. Genelde işin acemisi olan arkadaşlar bu tarz domainler regleyip para kazanmaya çalışıyorlar. Kayıt masraflarına üzülüyorum. İstisnai durumlar ise elbette var.

Geçenlerde aramızdan birisi birkaç milyar dolar değeri olan bir oluşumun domainini kaydetmiş. Domaini kaptırmak istemiyorum, ne yapabilirim diye bana ulaştı. Domain farklı yönlere çekilebilir bir domain olduğu için cin bir fikir verdim. Muhtemelen alamazlar. Var bu tarz istisna domainler.

Firma domainlerinden para kazanabilmek için domaini farklı bir yöne çekebilmeniz, işletebilmeniz ve size soru sorulduğunda yapabileceğiniz bir savunmanız olmalı. Yoksa sorun teşkil edecektir. Bunun yanında şans faktörü de lazım. İlgili firma domaini isteyip, kendisi size ulaşmalı. Siz satmaya çalıştığınız an o domaini vermiş olursunuz.

Muhatabımız çok güçlü bir şirketse uğraşmak istemeyip parayla alabilir. Para vermek istemez, baskıyla alır, marka haklarıyla alır vs. Birçok farklı durum ve örnek üzerinden konuşmamız lazım.