Yaklaşık 7 senelik sigara içme serüvenim 2,5 ay önce bitti. Bundan önce defalarca bırakmayı denemiştim, ancak 1-2 haftadan ötesine geçememiştim. Sanırım sonunda çözümü buldum.
Sigarayı gerçekten neden bırakmak istiyorsunuz? Bu soruyu kendinize sorun.
Size "Sigara zararlı, kanser yapar" gibi şeyler söylemeyeceğim. Bunu yıllardır kamu spotları bağırarak söylüyor. Eğer bu yeterince ikna edici olsaydı, çoktan bırakmış olurdunuz.
Örnek Geçersiz Sebepler
- Pahalı
Demek ki para bulduğunda tekrar içeceksin. - Zararlı
Çok yüzeysel bir bakış açısı. Ne kadar zararlı? Etkisi nedir? Nikotinin verdiği etki, bunu görmezden gelmene sebep olur.
Geçerli Sebepler
- İkinci Sınıf Vatandaş Gibi Hissetmek
Her mekânda, kara kışta bile buz gibi terasta oturmak. Evde ailen varsa balkona ya da dışarı çıkıp dona dona sigara içmek. Kendine bu eziyetleri haksız görmek. Değerini yükseltmek istemek. - Fiziksel Cazibe
Sigaranın sebep olduğu cilt kuruluğu, sararma, saç sağlığının bozulması, dişleri, dili ve tırnakları sarartması, kötü koku bırakması… Eğer dış görünüşüne önem veren, bakımlı bir insansan, bu sebepleri derinlemesine düşünmek sigarayı bırakmanda büyük etki yaratabilir. Yüzüne, saçına tonlarca bakım ürünü sürerken içine 4000’den fazla zararlı madde dolu duman çekmek mantıklı mı? Biraz sorguladığında, zaten cevabı kendin vereceksin. - Günlük Hayatta Verimi Düşürmesi, Yoksunluk Krizleri, Kondisyon Azalması
Eğer gün içinde aktif biriysen, bu bile tek başına sigarayı bırakman için yeterli bir sebep olabilir. Haftada bir halı saha maçına çıkıp nefes nefese kalanlar, sabahları yorgun uyananlar, geceleri sigara içmekten oyalanıp uyku saatini kaçıranlar bunu çok iyi anlayacaktır.
Yani, işi "Sigara zararlı, bırakmalıyım ama çok zor" seviyesinden çıkarıp, konuyu biraz daha derinlemesine inceleyin. Çünkü sigaranın yarattığı tüm maddi, manevi ve sosyal etkileri bilirseniz, bırakmanızın ardından geçen sadece 3 günde bile hayatınızda en az 15-20 konuda avantaj elde ettiğinizi fark edersiniz. Bu farkındalık sizi daha da motive eder. Ama sadece "Sigara zararlı, bırakayım" derseniz, vücudunuz bir haftada mucizevi bir değişim göstermediği için "Eee noldu ki? İçmeye devam, 60 yaşında bırakırım" moduna girmeniz kaçınılmaz olur.
Umarım bu yolda başarılı olursunuz. Tüm sigara şirketlerine lanet olsun

iyi forumlar...