Benim şahsi düşünceme göre bir çok kişi no indexi yanlış kullanıyor.
Eğer indexlenmesini istemiyorsan o sayfayı linki vs sitene ekleme. Örneklerden yola çıkarsakta misal şu etiketi indexle buna no index verdim bunu indexleme gibi kullanımlar bana yanlış geliyor.
Ek olarak tarama bütçesi açısından tasarruf yapmak içinde no index veriyorlar bu da yanlış.
Google no index ya da nofollow gibi değerleri tarama yaparken dikkate almaz.
Misal sayfa no indextir dizine eklemez fakat o sayfayı yine zaman zaman taramaya devam eder ve bu da o sözde olan tarama bütçesini tüketir.
Ben no indexi sadece sitemdeki api linki ve cron linklerinde kullanırım.
1.den gidelim, aslında indexlenmeyecek içeriğin kullanılmaması teorik olarak doğru ama şöyle bir durum var başta örnek verdiğim gibi
diyelim ki kolay bozulan yiyecekler ile ilgili içerik üretiyorsunuz ve sitenizin ana kategorisine uyumlu değil yani hiyerarşiye uygun değil
o zaman onu etiket olarak açıp index olarak işaretlemek fayda sağlar, çünkü bir kişi bir yiyeceğe bakıp bırakmaz, etiket alanına girer diğerlerine de bakar
aynı şekilde aratan da kolay bozulan yiyecekler diye aratabilir bu ihtimal yüksektir
ama dediğiniz gibi zaten indexlenmemesi gereken ama olması gereken bir etiketiniz var ise, siz zaten büyük bir site sahibisinizdir, 1-2 gereksiz index dezavantaj sağlamaz
google meta verilerini dikkate alıyor ancak koşullu alıyor
örneğin bir faydası olmayan ama gerekli olan bir sayfanız var, onu noindex işaretlerseniz kesinlikle indexlenmez
çünkü google'da faydasız olduğunu anlıyor
api ve site içerisinde bulunmaması gereken şeyler zaten noindex olmalı