Kısaca kendimden bahsedeyim. Türkiyede aktar dükkanımız var kendimiz üretip satıyoruz .3 yıldır Almanya'da yaşıyorum. Buraya dükkan açmak için geldim. Gastronomi mezunu olduğum için mecbur olarak 2 yıl aşçılık yapmam lazımdı. O süreci doldurdum artık dükkan bakkıyorum. Almanya'ya bir çok arkadaşımı ve arkadaşlarımı kendim getirdim. Almanya dışarıdan görüldüğü gibi değil çünkü dışarıdan Almanya'da doğmuş insanları hayatlarıyla insanlar kıyaslanıyor fakat siz buraya geldiğinizde gurbetçi olacaksınız. bir gurbetçi için şartlar ağır olabiliyor mesala sizi o dediğiniz paralara kimse avrupada çalışmaz. Söylediğiniz kira sadece köyde bulabileceğiniz en iyi ihtimalli en düşük kira ücreti şehirde bu fiyatlara kalamazsınız. Gurbetçi olduğunuz için size ev verememe iihtimalleri yüksek illaki çevriniz veya danışmanınızın iyi olup herşeyi kendi halletmesi lazım. Tabi en önemli şey Türkiye'de ne iş yapıyorsunuz ve ne kadar kazanıyorsunuz. asgari ücret alıyorsanız hiç düşünmeden gelin burada daha rahat edersiniz. Fakat yüksek fiyatlar alıyorsanız kiranız düşük veya eviniz varsa gelmek çok mantıklı değil.Bunu niteliksiz olup kötü işlerde çalışacaklar için söylüyorum. 3 bin euro net kazacaklar için söylemiyorum. Geçen hafta bir dostum temelli Türkiye'ye dönüş yaptı. Burada 2500 euro net kazanıyordu ama işi ağırdı aşçıydı fakat bulaşıkta yıkıyordu malda çekiyordu temizlikte yapıyordu. Türkiye'de ise 60 bin TL'ye çok rahat iş bulabiliyor ve sadece menü yazıyor sipariş listesi yazıyor insanların geliş gidiş saatini yazıyor ve yemekleri mutfağı kontrol ediyor. O yüzden burada kalmak mantıklı gelmedi 3 yılın sonunda temelli döndü. Yanlış anlaşılmak istemem Almanya'yı kötülemiyorum ama burasıda cennet değil sadece karşılaştırmayı doğru yapın diye yaşadığım durumu anlattım sadece ekonomi için gelecekler bir düşünsün diye yazdım. Birazda iyi yanlarından bahsedeyim. çalışma saatları Türkiye'ye göre çok düşük 169 saat çalışıyorsunuz 5 gün 8 saat haftada 2 gün izniniz var. Trafikte maganda bulmak çok zor.Herkes bir birine çok saygılı. Doğası çok güzel her yer yemyeşil her yer pak çogu insan kurallara uyuyor. Kimde kimsenin hayatına karışmıyor herkes çok saygılı. Yemek derdiniz yok marketler çok ucuz. Tavuk 8 ile 12 euro arasında değişiyor normal et 10 euro kalite artıkça tabi fiyat artıyor. Hazır ürünlerde çok lezzetli 2 euroya aldığınız 350 gram bir pizza yerken keyif veriyor doyuruyorda. Burada en büyük dert ev inşaat sektöründe çok kötüler ve ev kiraları çok yüksek ev problemini halledebiliyorsanız maaşınızı 2500 net fiyatlara getirebiliyorsanız özelliklede karı koca çalışıp eve 4 bin üzeri para getirebiliyorsanız işte tam o hayal ettiğiniz avrupayı çok rahat yaşarsınız. Herkesin hakkında hayırlısı olsun. Sorusu olanın sorularını cevaplarım özelden yazabilirsiniz
Çok detaylı bir anlatım olmuş hocam teşekkürler yarın ilk iş sizinle iletişime geçicem