serdarcal adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Her açıdan bakıyorum göç kolay bir karar değil gerçekten Ekonomi ilk akla gelen sebep İstanbul gibi bir şehirde yaşıyor ve çocuk büyütmekte zorluk çekiyorsanız çocuklarınızın geleceğini düşünmek sorunda kalıyorsunuz malesef, en az 2 dil öğrenmeleri ya da mesleğini aldığı zaman diplıması ile dünyanın her yerinde çalışma imkanı olsun diyorsunız o zaman işler değişiyor ama başarız olup geri dönme faktörü kaygılandırıyor sadece fabrika diye gidip başka iş kollarınada geçiş yapılabilir bir fırsat doğar diye düşünüyor insan
Almanya da şuan sıkıntıda. Ben Malta'da yaşıyorum, dediginiz İstanbul cehenneminden kaçarak geldim buraya. Almanya'da pek cok tanıdık var her sene 2-3 hafta ordayız. Az çok ordaki şartlara hakimim. Cevrem de orda beyaz yaka ve nazaran refah yasayan insanlar.

Almanya'da da karı koca çalışmadan refah yaşamak çok zor (tek başınıza servet kazanmıyorsanız) Sosyal haklar iyi evet ama vatandaş ya da oturumu olana, size değil.

Ukrayna savaşı ile başlayan enerji krizi mahvetmis ekonomilerini ve daha da kötüleşiyor, çünkü otomotiv basta olmak üzere pek cok teknolojide geride kaldi ve Almanya için gerçekten ekonomik alarm çalıyor. En baba oto firmalari fabrika kapatmayi, işten çıkarmaları konusuyor. IT sektorunde dahi işsiz kalıp baska ulkerele geçen Türkler biliyorum.

Bunları, heryerde kriz var diye Turkiye'deki krizi normallestirmek icin demiyorum, bizimkisi kriz değil felaket zaten o ayrı konu, ama Almanya da eskisi gibi cazibeli değil, zaten eskisi kadar gitmek de kolay değil.

Diğer bir konu orada sağ ideoloji de yukseliyor, böyle giderse kötüleşen ekonominin faturası göçmenlere kesilebilir. Globallesmenin tersine döndüğü Dunyada, ve ırkçılık konusunda mazisi kirli olan Almanyanin 10 sene sonra napcani kimse bilemez. Hali hazirda, doğma büyüme Almanya'da olan, orada kendi işini kurmuş akrabalarım bile dışlanıyor zaman zaman, bu tip sosyolojik sorunlar da olacak. Herkes kaldıramaz bunu özelikle milliyetci duygularınız kabarıksa.

Şuan b1 seviye Almancam var, esimin b2, cocuk da ogreniyor. 5 senedir bizim de amacimiz Almanya olduğundan bu kadar dil ve takip eforu harcadik. Fakat eskisi kadar sicak bakmiyorum oraya artık çünkü ekonomik olarak Almanya eski guveni vermiyor bana açıkçası.

O nedenle dedim tek kaygınız ekonomi ise Almanya'da da aradığınızı bulamayabilirsiniz. Zira Turkiye'deki ile eşdeğer bir mevkiye geçiş yapmıyorsunuz. Almanya'da kamu personeli ya da beyaz yaka olarak gidiyorum deseniz durum farklı olurdu kiyas kabul etmezdi. Fakat onca riski işçi olmak icin almak bence mantıksız (sadece ekonomik olarak dusununce) Yoksa ben bir kız babası olarak size her türlü kaçın kurtulun demek isterim zira Tr de bence mesele ekonomi değil kimse acından ölmez ama bu toplumsal bozukluk öldürüyor insanları. Tabi herkesin sosyal ve kültürel beklentisi aynı değil yaşadığı ülkeden, bana göre sorun olan size göre normal olabilir.

Son olarak çocukların yaşı da önemli adaptasyon için. Benim alternatif önerim Malta, Avustralya, Kanada gibi, gocmen agirlikli ve daha karma olan ve gittiğinizde yabancı vatandaş gorulmeyeceginiz ve de Ingilizce ile yaşayabileceğiniz ulkeleri de düşünün. Bu hem sizim hem çocukların adaptasyonu için çok daha iyi olabilir. Düz işçi olarak oralarda da firsat bulunur bence.

Yazım hataları için kusura bakmayin uzun oldu ve mobilden yazdım

Başarılar